Skip to main content

Άγιον Όρος: Μήνυμα Βαρθολομαίου υπέρ της ειρήνης από τη Μονή Ιβήρων

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη θεία λειτουργία στο παρεκκλήσι της Παναγίας της Πορταΐτισσας, στη Μονή Ιβήρων

Ευχές για την παγκόσμια ειρήνη και ιδιαιτέρως για την ειρήνη στην Ουκρανία απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, στην οποία χοροστάτησε, στο παρεκκλήσι της Παναγίας της Πορταΐτισσας, στη Μονή Ιβήρων, στο Άγιο Όρος, όπου βρίσκεται για επίσκεψη.

Ο κ. Βαρθολομαίος προσέφερε ως δώρο μια καντήλα «για να καίει μπροστά στη σεπτή εικόνα της (Παναγίας) υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου και όλως ιδιαιτέρως για την ταλαιπωρημένη Ουκρανία». Αφιέρωσε, επίσης, το εγκόλπιό του στην εικόνα της Παναγίας.

Την πατριαρχική θεία λειτουργία παρακολούθησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος εξέφρασε, σε δηλώσεις του, τη συγκίνησή του για την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος και τη χαρά του για τη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

«Με μεγάλη συγκίνηση βρίσκομαι πάλι στο ιερό έδαφος του Αγίου Όρους, στο περιβόλι της Παναγίας και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριακονταετίας από της αναρρήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Οικουμενικό Θρόνο», δήλωσε ο κ. Πικραμμένος και προσέθεσε: «Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να ακούσω τους στοχασμούς του για την πορεία της Ελλάδας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και για όλα τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτό τον καιρό, στη νέα εποχή».

«Θα ήθελα να τονίσω, επίσης, το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η κυβέρνηση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και είμαι εδώ για να ακούσω τους γέροντες, τα αιτήματά τους και να κοιτάξουμε να τα επιλύσουμε», προσέθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Οι ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη, οι προσευχές του καθοδηγούν το σύνολο του Ορθοδόξου κόσμου και όλους εμάς σε εποχές δύσκολες με μεγάλες προκλήσεις», δήλωσε από την πλευρά του βουλευτής της ΝΔ, εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, Γιώργος Κουμουτσάκος και προσέθεσε: «Είναι ο λόγος του όαση και κατεύθυνση για κάτι καλύτερο, για ένα καλύτερο μέλλον».

«Μεγάλη τιμή και χαρά που βρισκόμαστε στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιον Όρος», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος του Αλέξη Τσίπρα, και υπογράμμισε: «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, τα λόγια του, οι διδαχές του εξακολουθούν, όχι μόνο να είναι επίκαιρες, αλλά να δίνουν και λύσεις στα δύσκολα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε όλοι, ως ανθρωπότητα».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφτηκε τη Μονή Καρακάλλου, όπου τελέστηκε δοξολογία, το μεσημέρι.

Αργότερα, ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί τη Μονή Μεγίστης Λαύρας και θα επιστρέψει στις Καρυές, ενώ το βράδυ είναι προγραμματισμένο να δειπνήσει με μαθητές και εκπαιδευτικούς στην Αθωνιάδα Ακαδημία.