Skip to main content

Άγιον Όρος:Σε ύφεση η φωτιά στον Άγιο Ανδρέα-Παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο για να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Δεν θα επιχειρήσουν πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής -πιθανόν από κεραυνό- και κατέκαψε δασική έκταση και χαμηλή βλάστηση με κουμαριές στην περιοχή Άγιος Ανδρέας στο ακρωτήριο Αράπης, στο Άγιον Όρος.

Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη με τη φωτιά ρίχτηκαν πάνω από 100 πυροσβέστες και 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ προς το παρόν δεν κρίνεται απαραίτητο να επιχειρήσουν αεροσκάφη.

Η πυρκαγιά καίει σε μια δύσβατη περιοχή, στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου του Αγίου Όρους και βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση από τις μονές Χιλανδαρίου και Εσφιγμένου που βρίσκονται σε εκείνη την πλευρά, ενώ δεν υπάρχουν ούτε Σκήτες και Κελλιά που να κινδυνεύουν.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δεν αποκλείουν να προκλήθηκε από κεραυνό, καθώς στην περιοχή σημειώθηκε καταιγίδα το βράδυ της Πέμπτης και πιθανόν σιγόκαιγε για ώρες μέχρι να εξαπλωθεί και να φουντώσει. Η περιοχή του Αγίου Ανδρέα έχει κυρίως χαμηλή βλάστηση και είναι άνυδρη, γεγονός που ευνοεί την επέκταση πυρκαγιών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αυξηθεί η παρουσία εποχικών πυροσβεστών στο παρατηρητήριο που υπάρχει στη θέση Κεραίες μετά το χερσαίο σύνορο στο Καραούλι. Το παρατηρητήριο αυτό βρίσκεται σε μια θέση που ελέγχει μεγάλο μέρος της δασικής έκτασης, μέχρι την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου.