Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Γονείς κατήγγειλαν κακοποίηση ΑμεΑ στη δομή Άγιος Δημήτριος τον Μάιο του 2020

Οι γονείς των παιδιών της δομής αναφέρουν πως έχουν καταγγείλει περιστατικά κακοποίησης των παιδιών τους στην εισαγγελία ανηλίκων.

Σοβαρές καταγγελίες προς τη διοίκησης της Δομής εκτοξεύει το Σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων των ΑμεΑ του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών Άγιος Δημήτριος όπου σημειώθηκαν καταγγελίες μετά το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: Παραιτήθηκαν τα μέλη στη Δομή Παιδιών με Αναπηρία όπου πέθανε ο 25χρονος ΑμεΑ

«Είχαμε τονίσει εγγράφως και επανειλημμένως προς τη Διοίκηση την έλλειψη προσωπικού και ιδιαίτερα εξειδικευμένου προσωπικού φροντίδας λόγω των ιδιαιτεροτήτων των παιδιών μας και επισημάναμε ότι αποτέλεσμα της μείωσης του προσωπικού θα δημιουργήσει υποτυπώδη φύλαξη, ελλιπή φροντίδα αύξηση ατυχημάτων και κίνδυνο για τις ζωές των παιδιών μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γονείς και επισημαίνουν πως για το ότι στη δομή φιλοξενούνται ήδη 81 περιθαλπόμενοι και μόνο οι εννέα είναι ανήλικοι «έχουμε καταθέσει πρόταση προς τη Διοίκηση και προς την υφυπουργό κ. Δόμνα Μιχαηλίδου με την οποία προτείνουμε την αλλαγή ονόματος από «Παιδιών με Αναπηρία» σε Ατόμων με Αναπηρία».

Οι γονείς των παιδιών της δομής αναφέρουν πως έχουν καταγγείλει περιστατικά κακοποίησης των παιδιών τους  στην εισαγγελία ανηλίκων Θεσσαλονίκης στις 20 Μαΐου 2022 «τα οποία κατήγγειλαν γονείς και κηδεμόνες μέλη του Σωματείου μας μέσα στα οποία είναι και τα αναφερόμενα. Η διαδικασία από την πλευρά της Εισαγγελίας είναι σε εξέλιξη», αναφέρουν χαρακτηριστικά

Μάλιστα επισημαίνουν πως «τακτική της Διοίκησης ήταν να μην ενημερώνει τους γονείς και τους κηδεμόνες αλλά και το Σωματείο για θέματα που αφορούν τα παιδιά μας και τη διαβίωσή τους, όπως και να μην απαντά σε έγγραφα που στέλνουμε εδώ και χρόνια».

Χαρακτηριστικά τονίζουν πως «η μόνη ενέργεια που υπήρξε από πλευράς Διοίκησης, ήταν η πειθαρχική δίωξη κατά του γ. γραμματέα κ. Χρήστου Πασαλίδη και εργαζόμενου στο παράρτημα γιατί υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα της καταγγελίας προς την Εισαγγελέα Ανηλίκων, ακριβώς με την ιδιότητά του ως γ.γ. του Σωματείου και όχι ως εργαζόμενος της Δομής. Ακόμη και ο εκπρόσωπος εργαζομένων στο δ.σ. στήριξη την πρόταση του ΔΣ για την επιβολή ποινής εναντίον του γενικού γραμματέα. Ο μόνος που είχε αντίθετη άποψη ήταν ο εκπρόσωπος της ΕΣΑμεΑ στο ΔΣ ο οποίος στήριξε τον γενικό γραμματέα».