Skip to main content

Άγιος Βαλεντίνος: Του εμπορίου, του τζίρου και του ...έρωτα

Οι ερωτευμένοι στη Θεσσαλονίκη δεν φαίνεται να γυρίζουν την πλάτη στην ημέρα του έρωτα - Οι βιτρίνες στην Τσιμισκή κατακλύστηκαν από καρδούλες.

Έφτασε η μέρα των ερωτευμένων, αλλά και το χρονικό ορόσημο όπου χιλιάδες στρέμματα δάσους, αφού πήγαν... στράφι, μετατράπηκαν σε υπερμεγέθεις κάρτες με προβλέψιμες και κλισέ ευχές.

Η σημερινή ημέρα, είναι μια λαμπρή ευκαιρία για δώρα μικρά η μεγάλα, για μπαλόνια, για κόκκινες καρδούλες, για να πάρεις μπόλικες θερμίδες, καταναλώνοντας ασμένως λογιών λογιών σοκολατάκια για να γιορτάσεις τον έρωτά σου - ποιος είπε ότι η αγάπη από μόνη της χορταίνει τον άνθρωπο;- και φυσικά για εξοδους σε εστιατόρια ή μπαρ.

Αυτός ο Άγιος μάλλον θέλει τα... λεφτά μας και όπως όλα δείχνουν, ανάλογα με την ηλικία και τα βαλάντια αρκετοί είναι έτοιμοι να του τα αφιερώσουν.

Ενόψει, του σημερινού του εορτασμού, μαγαζιά φόρεσαν τα καλά τους, δίνοντας έμφαση στα κόκκινα χρώματα και προτρέπουν τους ερωτευμένους Θεσσαλονικείς να περάσουν το κατώφλι τους.

 

Φέτος περισσότερο παρά ποτέ η αγορά μοιάζει να έχει μπει για τα καλά στους ρυθμούς του Αγίου Βαλεντίνου, με τα καταστήματα ενδυμάτων να έχουν επιστρατεύσει καρδούλες, ροδοπέταλα, ακόμη και μπαλόνια, προκειμένου να γίνουν περισσότερο ελκυστικά. Κάποια μάλιστα πολυκαταστήματα επιστρατεύουν κληρώσεις για διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία της πόλης.

Όπως λένε έμποροι, «παρά την οικονομική κρίση, οι Θεσσαλονικείς, ποτέ δεν εγκατέλειψαν τον Άγιο του έρωτα και συνεχίζουν να αξιοποιούν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους». Την τιμητική τους έχουν τα ανθοπωλεία και ζαχαροπλαστεία, που τη συγκεκριμένη ημέρα ξεπουλάνε. Είναι χαρακτηριστικό πως από χθες το βράδυ δεν ήταν λίγα τα ζευγάρια που προμηθεύονταν γλυκά, με έμφαση στη σοκολάτα σε σχήμα καρδιάς, στο κέντρο της πόλης.

Η κόκκινη καρδούλα σήμα κατατεθέν

Η γιορτή των ερωτευμένων έλαβε τις τιμές που της... πρέπουν τον 20ο αιώνα. Ειδικά, δε, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κατακόκκινη καρδούλα έγινε σήμα κατατεθέν της ημέρας, ενώ οι κάρτες που παραδοσιακά ανταλλάσσονταν μεταξύ των «αιχμάλωτων» του έρωτα εμπλουτίστηκαν από κοσμήματα, εσώρουχα, σοκολατάκια, τριαντάφυλλα, λούτρινα αρκουδάκια κι ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο  καπιταλιστικός νους.

Εννοείται ότι η ημέρα εκ προοιμίου γεννά μεγάλες προσδοκίες όχι μόνο για δώρα, αλλά και για πομπώδεις δηλώσεις αιώνιας πίστης.

Πάντως σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, όσοι παντρεύονται του Αγίου Βαλεντίνου έχουν 37% περισσότερες πιθανότητες να οδηγηθούν σε ένα μεγαλοπρεπές διαζύγιο. Το δείγμα του 1,1 εκατ. γάμων που εξέτασαν οι επιστήμονες θεωρείται παραπάνω από επαρκές για το παραπάνω συμπέρασμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές όσοι αποφασίζουν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου σε μία ημερομηνία-ορόσημο αποδεικνύονται λιγότερο προσηλωμένοι στη δέσμευση που αναλαμβάνουν.

Ηθικό επιμύθιο; Σκεφθείτε διπλά,  σε μια, πιθανή σημερινή, πρόταση γάμου πριν πείτε «δέχομαι».