Skip to main content

«Αγκαλιά» με έκταση στο Ελληνικό η ΔΕΘ

Την ύπαρξη διαπραγματεύσεων για την αγορά έκτασης περίπου 40.000 τ.μ., στο πρώην ανατολικό αεροδρόμιο, στην Αθήνα, ανακοίνωσε η ΔΕΘ ΑΕ, επιβεβαιώνοντας πλήρως το χθεσινό ρεπορτάζ της Voria.gr.
Την ύπαρξη προχωρημένων διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία των εταιρειών που διαχειρίζεται τη λυόμενη κατασκευή των περίπου 40.000 τ. μ., στο πρώην ανατολικό αεροδρόμιο, στην Αθήνα, με σκοπό να βάλει «πόδι» στην εκθεσιακή αγορά της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η ΔΕΘ ΑΕ.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως χθεσινό ρεπορτάζ της Voria.gr, ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Γ. Κωνσταντίνου γνωστοποίησε, πριν λίγη ώρα, πως η ΔΕΘ βρίσκεται μια ανάσα από το να υπογράψει την οριστική συμφωνία με την ελληνογερμανική κοινοπραξία, για την απόκτηση της εγκατάστασης.

«Η ΔΕΘ μπορεί να γίνει κυρία των εγκαταστάσεων, υπό τον όρο ότι η ΚΕΔ, αλλά και η ΕΤΑ, στις οποίες έχει εκχωρηθεί η γη από το ελληνικό δημόσιο, επί της οποίας βρίσκεται το λυόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνου, διευκρινίζοντας πως οι επαφές είναι προχωρημένες και με τις συγκεκριμένες εταιρείες και επίκειται η υπογραφή συμφωνίας.

Από το βήμα του συνεδρίου με θέμα «Δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες σε τροχιά ανάπτυξης» που διοργάνωσε το ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο, ο επικεφαλής της ΔΕΘ υπεραμύνθηκε της επενδυτικής αυτής κίνησης εκ μέρους της εταιρείας, σημειώνοντας πως «η πόλη δεν μπορεί να παραμένει κλεισμένη στο καβούκι της» και πως πρέπει «μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες να αποκτήσει εξωστρέφεια». Ξεκαθάρισε, πάντως, πως «δεν συζητάμε για διοργάνωση εκθέσεων, αλλά μόνο για τη διαχείριση του συγκεκριμένου κέντρου, μέσα από την εκμίσθωσή του σε ενδιαφερόμενους να οργανώσουν εκθέσεις», προκειμένου «να αυξηθούν οι πηγές εσόδων». Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο κ. Κωνσταντίνου δήλωσε ότι «ακόμη και με τα χειρότερα σενάρια, η απόσβεση της επένδυσης που θα πραγματοποιηθεί, είναι εφικτή σε διάστημα μόλις 2,5 ετών».

Πέραν της αύξησης των εσόδων και των κερδών της ΔΕΘ ΑΕ, που «ως εταιρεία Θεσσαλονικιώτικη θα τα επενδύει στην πόλη», οφέλη, κατά τον πρόεδρο της ΔΕΘ, θα προκύψουν για το σύνολο των εμπλεκομένων με το εγχείρημα. Ειδικότερα, όπως είπε ότι θα διατηρηθούν και ίσως αυξηθούν οι 3.000 θέσεις εργασίας που συντηρεί σήμερα το εκθεσιακό κέντρο του πρώην ανατολικού αεροδρομίου, τα έσοδα του δημοσίου, μέσω της ΚΕΔ και της ΕΤΑ, θα είναι τουλάχιστον 3 εκ. ευρώ ετησίως, ενώ κι η «δίδυμη αδελφή» Helexpo «αποκτά τον πιο σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθειά της να επεκταθεί στην Αθήνα».

Η τελευταία αυτή αποστροφή του κ. Κωνσταντίνου είχε σαφώς στόχο να «κλείσει το μάτι» στη Helexpo, η οποία φέρεται δυσαρεστημένη από την επιμονή της ΔΕΘ να κρατήσει για τον εαυτό της τη διαχείριση του νέου εκθεσιακού κέντρο, εφόσον βέβαια όλα εξελιχθούν ομαλά κι η συμφωνία επικυρωθεί και με τις απαραίτητες υπογραφές.
Κι όπως αποδείχθηκε «βρήκε στόχο» καθώς αμέσως μετά το λόγο πήρε ο διευθύνων σύμβουλος της Helexpo, Πάρις Μαυρίδης, ο οποίος κράτησε χαμηλούς τους τόνους –μολονότι οι πληροφορίες της Voria.gr επιμένουν ότι η κρίση στις σχέσεις των δύο εταιρειών έχει διαταραχθεί από τους χειρισμούς της ΔΕΘ στην υπόθεση αυτή- σημειώνοντας, μάλιστα, πως η συμφωνία που προωθείται δίνει τη δυνατότητα εντονότερης παρουσίας του εκθεσιακού φορέα στην Αθήνα. «Οι δύο εταιρείες πρέπει να πάνε χέρι – χέρι, γιατί έχουν κοινό μέλλον», είπε χαρακτηριστικά. Νωρίτερα, πάντως, ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι «στο παρελθόν οι σχέσεις εξάρτησης της Helexpo με τη ΔΕΘ είχε δημιουργήσει προβλήματα, τα οποία τώρα προσπαθούμε να τα επιλύσουμε».