Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020
x

ΑΓΚΑΘΙ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

Διοικητικοί υπάλληλοι που απασχολούνται στις διάφορες σχολές εμφανίζονται σαν φύλακες ή καθαρίστριες - Με το θέμα έχει ασχοληθεί η Δικαιοσύνη

Το θέμα των εργολαβιών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια τα οποία θα κληθούν να διαχειριστούν οι νέες πρυτανικές αρχές οι οποίες αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους.

Οι εργολαβίες έχουν απασχολήσει σχεδόν όλες τις πρυτανικές αρχές κατά το παρελθόν, ενώ με το θέμα είχε ασχοληθεί και η Δικαιοσύνη έπειτα από καταγγελίες για παρατυπίες.

Την περίοδο αυτή στο ΑΠΘ τρέχουν τρεις εργολαβίες. Αφορούν τη φύλαξη, την καθαριότητα και τη συντήρηση και απασχολούν συνολικά 500 άτομα. Ωστόσο, περίπου το 1/3 απ’ αυτούς, ακριβέστερα οι 165, δεν έχουν σχέση με τις συγκεκριμένες εργολαβίες καθώς πρόκειται κατ’ ουσία για διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίοι διατίθενται σε διάφορες σχολές του πανεπιστημίου. Παρόλα αυτά, υπολογίζονται ως μέλη συνεργείων φύλαξης και καθαριότητας, ασχέτως εάν κάποιοι εξ αυτών εμφανίζονται να εργάζονται στους εργολάβους ως διοικητικοί υπάλληλοι.

Στο ΑΠΘ είναι κοινό μυστικό, εδώ και χρόνια, ότι μέρος των αναγκών σε διοικητικό προσωπικό του πανεπιστημίου καλύπτεται μέσω αυτής της πλάγιας οδού. Αυτός είναι ο λόγος που στην προκήρυξη για την ανάθεση των εργολαβιών περιλαμβάνονται αναλυτικά και τα ονόματα των ατόμων τα οποία υποχρεούται κατ’ ουσία να προσλάβει ο ανάδοχος της κάθε εργολαβίας. Τα άτομα αυτά, όμως, ουσιαστικά δεν υπάγονται στην ευθύνη του εργολάβου, καθώς εργάζονται για το πανεπιστήμιο, αλλά ούτε και στην ευθύνη του πανεπιστημίου αφού τυπικά είναι υπάλληλοι ιδιωτικής εργολαβικής εταιρείας. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό οι εργολαβικοί διοικητικοί υπάλληλοι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους Γιώργο Παυλίδη, έχουν καταθέσει αγωγές διεκδικώντας επιδόματα τα οποία δεν τους καταβάλλονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των εργολαβιών απασχολεί τις νέες πρυτανικές αρχές οι οποίες επιθυμούν στο ζήτημα αυτό να υπάρξουν καθαρές λύσεις. “Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι διαγωνισμοί για τις εργολαβίες. Δεν είναι δυνατόν το πανεπιστήμιο να υποδεικνύει στους εργολάβους πόσους αλλά και ποιους θα πάρει για να προσφέρει το έργο που του ζητείται”, αναφέρει πηγή των νέων πρυτανικών αρχών. Επίσης, σημειώνει πως “δεν είναι επίσης δυνατόν να εμφανίζονται σαν φύλακες και καθαρίστριες άνθρωποι οι οποίοι καλύπτουν διοικητικές ανάγκες του πανεπιστημίου, άσχετες με τις συγκεκριμένες εργολαβίες. Εφόσον υπάρχει τέτοια ανάγκη θα πρέπει είτε να υπάρξουν διορισμοί μόνιμων υπαλλήλων από την πλευρά της πολιτείας είτε, εάν αυτό δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή, τότε να υπάρξει ξεχωριστή εργολαβία για διοικητικούς υπαλλήλους”.

Το πρόβλημα ωστόσο, είναι ότι οι τρεις εργολαβίες είναι ενεργές για πολλούς μήνες ακόμη. Συγκεκριμένα η εργολαβία για τη συντήρηση ολοκληρώνεται στο τέλος του 2020, της φύλαξης τον Γενάρη του 2021 και της καθαριότητας στο τέλος του 2021. Αυτό δυσχεραίνει τυχόν προσπάθεια των νέων πρυτανικών αρχών να διορθώσουν αυτές τις ανορθογραφίες. “Έως το τέλος Αυγούστου οι εργολαβίες είναι της αρμοδιότητας των νυν πρυτανικών αρχών” δήλωσε στην Voria.gr ο νεοεκλεγείς πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου, αποφεύγοντας να πει οτιδήποτε σχετικά με τις κινήσεις των επόμενων πρυτανικών αρχών στο θέμα αυτό.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ