Skip to main content

Αγκυλωτοί σταυροί σε τοίχους εβραϊκής συναγωγής στα Γιάννενα

Άγνωστοι σχημάτισαν με σπρέι αγκυλωτούς σταυρούς στην ιστορική συναγωγή της πόλης - Καταδίκη από τον δήμο και τη Νέα Δημοκρατία

Αγκυλωτούς σταυρούς στους τοίχους της εβραϊκής συναγωγής, αλλά και σε παρακείμενα σπίτια, στα Γιάννενα, σχημάτισαν άγνωστοι με σπρέι, με τον δήμο Ιωαννιτών να εκφράζει τη θλίψη και τον αποτροπιασμό του για τη βεβήλωση, καταδικάζοντάς την σε όλους τους τόνους.

«Οι εικόνες των αγκυλωτών σταυρών που κάποιος, κάποιοι, "ζωγράφισαν" στους τοίχους της εβραϊκής συναγωγής και παρακείμενων σπιτιών, προκαλούν αποτροπιασμό σε κάθε υγιή νου, σε κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο», τόνισε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και πρόσθεσε:

«Οι εικόνες του συμβόλου του ναζισμού, προκαλούν θλίψη σε μια πόλη που κουβαλάει ακόμη το φορτίο της μνήμης από τις θηριωδίες των Ναζί. Τα Γιάννενα και η  Ήπειρος κουβαλούν το βαρύ φορτίο από τη μνήμη 2.000 Γιαννιωτοεβραίων  που χάθηκαν, από τη μνήμη δεκάδων χωριών που κάηκαν, ξεκληρίστηκαν, σημαδεύτηκαν, από το μίσος των Ναζί. Η εικόνα της σβάστικας δεν βεβηλώνει μόνο την εβραϊκή συναγωγή, βεβηλώνει τη μνήμη χιλιάδων συνανθρώπων μας, θυμάτων του φασισμού».

«Δυστυχώς ο φασισμός, ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός, εξακολουθούν να σπέρνουν το μίσος και το δηλητήριο τους και στις μέρες μας», συμπλήρωσε και διεμήνυσε πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή, καμία παθητικότητα ή αδράνεια.

Καταδικάζει τη βεβήλωση η ΝΔ

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τη βεβήλωση της ιστορικής Συναγωγής των Ιωαννίνων.

«Το συγκεκριμένο περιστατικό συνιστά μάλιστα και απόπειρα εκφοβισμού της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, αφού οι δράστες δεν αρκέστηκαν στη βεβήλωση της Συναγωγής, αλλά σχημάτισαν αγκυλωτούς σταυρούς και σε παρακείμενες οικίες», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες ενέργειες αντισημιτισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, οι οποίες «δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία» και καλεί τις αρχές να ενεργήσουν άμεσα για τη σύλληψη και τιμωρία των δραστών.

Πηγή φωτογραφίας: typos-i.gr