Skip to main content

Άγκυρα: Αποστρατιωτικοποιημένη η Κως, παράνομη η άσκηση αλεξιπτωτιστών

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε την Αθήνα να μην προκαλεί εντάσεις, χαρακτηρίζοντας «αποστρατιωτικοποιημένο» το νησί

Τελειωμό δεν έχουν οι προκλήσεις της Άγκυρας για την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Σήμερα, στο παζλ των προκλητικών δηλώσεων, έρχονται να προστεθούν τα όσα υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την «αποστρατιωτικοποιημένη» Κω.

Συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ για 130 αμφισβητούμενες βραχονησίδες στο Αιγαίο, το ΥΠΕΞ της γείτονος ισχυρίστηκε ότι το νησί βρίσκεται σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, ενώ χαρακτήρισε παράνομη την άσκηση Ελλήνων αλεξιπτωτιστών που πραγματοποιήθηκε στο νησί.

Η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ έγινε όταν κλήθηκε να σχολιάσει την είδηση που μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης για την άσκηση αυτή.

«Έχουμε δει τις ειδήσεις αυτές. Σύμφωνα με τη με τη συμφωνία του 1947 η Κως πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένη και εκεί απαγορεύεται κάθε στρατωτική διαδικασία», είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ και συμπλήρωσε: «Είναι παράνομη αυτή η δραστηριότητα».

Κατέληξε, τέλος, ζητώντας από την Αθήνα «να μην προκαλεί ένταση, να μην κάνει μονομερείς ενέργειες και να δραστηριοποιείται βάσει των διεθνών κανόνων στο Αίγαιο».