Skip to main content

Άγκυρα: Δεν αναμένουμε κυρώσεις για S-400 επί Μπάιντεν

O αντιπρόεδρος του κόμματος του Ερντογάν, Νουμάν Κουρτουμλούς, δεν θεωρεί πιθανή την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία σε ό,τι αφορά το ζήτημα των S-400.

Η Τουρκία δεν αναμένει να τεθούν υπό πίεση οι δεσμοί της με τις Ηνωμένες Πολιτείες επί της προεδρίας του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν αλλά ούτε και ότι θα επιβληθούν κυρώσεις για την αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι σχέσεις Άγκυρας και Ουάσιγκτον υπήρξαν τεταμένες μεταξύ άλλων εξαιτίας πολιτικών προσεγγίσεων στη Συρία καθώς και για την άρνηση των ΗΠΑ να προβούν σε έκδοση κληρικού, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Η Τουρκία έχει βασιστεί στις καλές προσωπικές σχέσεις μεταξύ του Ερντογάν και του απερχόμενου προέδρου Τραμπ  για την εξομάλυνση των διαφορών, ο Μπάιντεν όμως αναμένεται να υιοθετήσει μια αυστηρότερη προσέγγιση προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά την εξωτερική και αμυντική της πολιτική καθώς και σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Άγκυρα.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του κόμματος του Ερντογάν, Νουμάν Κουρτουμλούς, δεν θεωρεί πιθανή την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία σε ό,τι αφορά το ζήτημα των S-400.

«Το πιθανότερο είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα παρακολουθήσει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή πολύ προσεκτικά για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, και δεν θα θελήσει να διατηρήσει την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία», δήλωσε ο Κουρτουμλούς.

«Πιστεύω πως θα προβεί σε θετικά βήματα στο μέλλον», πρόσθεσε, όπως αναφέρει η kathimerini.gr.