Skip to main content

Άγνωστες και σκοτεινές ιστορίες της Θεσσαλονίκης στο 2ο Mysticon

Η ομάδα Thessaloniki Walking Tours πραγματοποιεί τρεις «σκοτεινούς» περιπάτους στην πόλη, στο πλαίσιο του δεύτερου Φεστιβάλ Mysticon.

Την Τρίτη ξεκινάει το 2ο Φεστιβάλ Μυστηρίου Θεσσαλονίκης «Mysticon» με την εκκίνηση να δίνεται στην 81η ΔΕΘ (περίπτερο 8, πρώτος όροφος).

Το 2ο Mysticon διοργανώνεται από το τμήμα Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με ομάδες της πόλης. Μία από αυτές είναι η Thessaloniki Walking Tours, η οποία στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργανώνει τρεις περιπάτους που φέρνουν στο φως άγνωστες και σκοτεινές ιστορίες από την πόλη.

Σκοτεινές μνήμες, δολοφονίες που δεν έχουν ακόμη διαλευκανθεί και συγκλόνισαν την πόλη, απώλειες που διαμόρφωσαν την ταυτότητα της, θρησκείες, αιρέσεις, μυστικιστικές σέκτες και ένας προφήτης που εμφανίστηκαν κάποια στιγμή στην ιστορία της είναι μερικά από τα στοιχεία που θα γνωρίσουν οι συμμετέχοντες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα διαδρομών της Thessaloniki Walking Tours στο 2ο Mysticon:

Τρίτη και Τετάρτη: Σκοτεινή Μνήμη

Σημείο συνάντησης: Πλατεία Αριστοτέλους (άγαλμα Βενιζέλου)
Ώρα: 19:00

Από τη σφαγή των Προξένων μέχρι τις δολοφονίες των Πολκ και Λαμπράκη η Θεσσαλονίκη συγκλονίστηκε  από περιστατικά βίας και τραγικές απώλειες τα οποία έριξαν βαριά την σκιά τους στην εξέλιξη της μέσα στο χρόνο. Περπατάμε σε γνωστές και άγνωστες σκοτεινές περιοχές στο κέντρο της πόλης, κινούμαστε σε γκρίζες ζώνες και όπου χρειάζεται δίνουμε τις διαφορετικές εκδοχές των γεγονότων.

Πέμπτη και Παρασκευή: Στα ίχνη των Θεών της πόλης

Σημείο συνάντησης: Ναός των Αγίων Αποστόλων
Ωρα: 17: 30

Με αφετηρία το Ναό των Αγίων Αποστόλων, τον οποίο καινοτομώντας βάζουμε στον ξεναγικό χάρτη, αναζητούμε τα ίχνη που άφησαν πίσω τους θρησκείες, αιρέσεις, σέκτες, αλλά και τα ίχνη των  πρόσωπα που συνδέθηκαν μαζί τους και αφηγούμαστε τις ιστορίες τους. Ιστορία, φιλοσοφία, θεολογία, μεταφυσική, τέχνη, θρύλος, ισορροπούν σε μια πρωτότυπη διαδρομή που σκάβει βαθιά στο παρελθόν της πόλης.

Σάββατο και Κυριακή: Τα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης

Σημείο συνάντησης:  Έξω από την Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ
Ώρα: 10:00

Από τον τόπο όπου βρίσκονταν το εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης μέχρι το επιβλητικό Ζέιτελινγκ τα Κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης αφηγούνται με τον δικό τους τρόπο κρυφές ιστορίες από την πόλη. Περιηγούμαστε σε αυτούς τους σιωπηλούς χώρους μνήμης, ανακαλύπτουμε τα σημεία ταφής ανθρώπων που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πόλη αλλά και άλλων που βρέθηκαν εδώ από  τραγική τύχη μένοντας εδώ για πάντα. Περπατάμε στη λεπτή γραμμή ανάμεσα στο θάνατο και τη ζωή και  αφηγούμαστε ιστορίες ακόμη κι αν αυτές κρύβουν πικρές και άβολες αλήθειες.