Skip to main content

Αγωγή κατά της Ελλάδας από τη Βουλγαρία

Αποζημίωση δέκα εκατ. ευρώ προτίθεται να ζητήσει από την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η κυβέρνηση της Βουλγαρίας. «Η καλή γειτονία είναι καλή γειτονία, αλλά, λυπάμαι, δεν πρόκειται εμείς να χάνουμε
Την πρόθεση της κυβέρνησής του να καταθέσει αγωγή για αποζημίωση δέκα εκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο, ανήγγειλε σήμερα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Σε σημερινές δηλώσεις του στον Τύπο στην πόλη Πέρνικ δυτικά της Σόφιας, ο κ. Μπορίσοφ υπενθύμισε ότι στις χθεσινές τηλεφωνικές επικοινωνίες ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και από τον πρόεδρο της «Νέας Δημοκρατίας» Αντώνη Σαμάρα να μεσολαβήσουν ενώπιον των Ελλήνων αγροτών για την εξασφάλιση της ελεύθερης διέλευσης των Βούλγαρων μεταφορέων μέσω των κλειστών από τα μπλόκα διόδων στα κοινά σύνορα.

«Για να ενισχύσουμε τη θέση μας, ωστόσο, σήμερα ανέθεσα στον (αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών) Μαρίν Ράικοφ να προετοιμάσει την αγωγή, την οποία θα καταθέσουμε στο Λουξεμβούργο», ανήγγειλε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

«Τα δύο πράγματα έρχονται παράλληλα. Η καλή γειτονία είναι καλή γειτονία, αλλά, λυπάμαι, δεν πρόκειται εμείς να χάνουμε εξαιτίας τους», πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η βουλγαρική πλευρά προτίθεται να ζητήσει αποζημίωση δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται οι ζημιές της Βουλγαρίας μέχρι τώρα, όπως υποστήριξε. «Ελπίζω ότι αυτό θα προκαλέσει την αναγκαία εντύπωση στην ελληνική πλευρά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος ουσιαστικά «άδειασε» σήμερα τον υπουργό Οικονομίας στην κυβέρνηση του Τράιτσο Τράικοφ. «Η προτεραιότητα μας σε αυτή τη φάση είναι η κρίση να λήξει. Το σημαντικό είναι η άρση των μπλόκων κι όχι να τρέχουμε στα δικαστήρια». Αυτές τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Τράικοφ δημοσιεύει η εφημερίδα της Σόφιας «Ντνέβνικ».

Η εφημερίδα μαζί με άλλα ΜΜΕ της Βουλγαρίας ενημερώνει εκτενώς για τη συνάντηση του Βούλγαρου επισήμου με την πρέσβη της Ελλάδας στη Σόφια Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου, την οποία ο Τράικοφ «ενημέρωσε για τις ζημιές του επιχειρηματικού κόσμου της Βουλγαρίας», όπως γράφει η «Ντνέβνικ».

«Το δικαστήριο είναι εναλλακτική λύση εφεδρείας στην περίπτωση που τα μπλόκα (στα σύνορα) συνεχιστούν», υπογράμμισε εκ νέου ο κ. Τράικοφ» προστίθεται στο ρεπορτάζ της «Ντνέβνικ».

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται επίσης η διαβεβαίωση της Ελληνίδας πρέσβη ότι η επίλυση της κρίσης με τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

«Ισχυρή είναι η επιθυμία μας για άρση των μπλόκων το ταχύτερο δυνατόν». Αυτό απάντησε η κ. Κουμανάκου, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός τουρισμός επίσης παθαίνει ζημιές, καταλήγει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τους Βούλγαρους παρατηρητές, οι περί της δικαστικής αγωγής δηλώσεις του Μπορίσοφ προφανώς «έπιασαν στον ύπνο» και τον υπουργό Μεταφορών Αλεξάντερ Τσβετκόφ.

Ο Τσβετκόφ δήλωσε ότι «άμεση προτεραιότητά μας σε αυτή τη φάση είναι η συγκέντρωση εξακριβωμένων στοιχείων για τις οικονομικές ζημιές των βουλγάρικων φορέων».