Skip to main content

Αγωγή κατά της Google από 38 πολιτείες και περιοχές των ΗΠΑ

Οι 38 πολιτείες ζητούν από το δικαστήριο να βρει τη Google ένοχη για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής-antitrust νομοθεσίας

Αντιμέτωπη με την τρίτη μεγάλη αγωγή σε βάρος της μέσα σε τρεις μήνες βρέθηκε την Πέμπτη η Google, καθώς 38 πολιτείες και περιοχές των ΗΠΑ την κατηγόρησαν πως προβαίνει σε κατάχρηση της θέσης και της ισχύος της για να καταστήσει τη μηχανή αναζήτησής της κυρίαρχη σε αυτοκίνητα, τηλεοράσεις και ηχεία- όπως είναι ήδη στα τηλέφωνα.

Όπως σημειώνει το Reuters, η αγωγή σε βάρος της μητρικής της, Alphabet, έρχεται μετά από χρόνια διαμαρτυριών πως η Google και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως το Facebook και η Amazon, χρησιμοποιούν τη μεγάλη τους δύναμη για να πλήξουν ανταγωνιστές.

Οι πολιτείες ζητούν από το δικαστήριο να βρει τη Google ένοχη για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής-antitrust νομοθεσίας και να διατάξει τερματισμό όποιων συμφωνιών ή άλλων συμπεριφορών κριθεί πως αποτελούν τέτοιες περιπτώσεις. Επίσης, τέθηκε το θέμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων, χωρίς όπως να παρατεθούν λεπτομέρειες. Ωστόσο οι πολιτείες δεν ζητούν χρήματα: Όπως είπε ο γενικός εισαγγελέας της Νεμπράσκα, Νταγκ Πίτερσον, «τα πρόστιμα είναι σαν να κλωτσάς γορίλα στην κνήμη. Ευτυχώς έχουμε μέσα που είναι πολύ ευρύτερα σε κλίμακα».

Η Google επανέλαβε τη θέση της πως ο ανταγωνισμός στον χώρο των αναζητήσεων είναι σκληρός, λέγοντας πως μεταξύ των ανταγωνιστών της είναι το TripAdvisor και η Expedia και πως οι αλλαγές που έχει κάνει ήταν για να ωφεληθούν οι καταναλωτές. «Ανυπομονοούμε να πάμε στο δικαστήριο για αυτή την υπόθεση» δήλωσε ο Άνταμ Κοέν, διευθυντής οικονομικής πολιτικής της Google, σε σχετικό blogpost.

Οι πολιτείες ζητούν ενοποίηση της αγωγής τους με αυτήν που είχε υποβάλει τον Οκτώβριο το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του γενικού εισαγγελέα του Κολοράντο, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr.

Η αγωγή της Πέμπτης εστιάζει στις αναζητήσεις, καθώς και σε αυτό που εκλαμβάνεται ως προσπάθεια της εταιρείας να χρησιμοποιήσει ειδικές συμφωνίες για να κυριαρχήσε σε νεότερες τεχνολογίες.

Γενικότερα μιλώντας, η δικαστική αυτή αντιπαράθεση, μαζί με αγωγές σε βάρος του Facebook που υποβλήθηκαν αυτόν τον μήνα, φαίνεται πως θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη υπόθεση antitrust αυτής της γενιάς- αντίστοιχη αυτής ενάντια στη Microsoft το 1998.