Δευτέρα 20 Μαΐου 2019
x

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ «Ν.ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ-ΣΚΟΠΙΑ»

Ο νέος αγωγός προβλέπεται να είναι ανοιχτός σε πρόσβαση τρίτων - Κανένα άλλο παρόμοιο έργο δεν έχει αδειοδοτηθεί στο έδαφος της γειτονικής χώρας

Σειρά συναντήσεων στη Βόρεια Μακεδονία με στόχο να προωθηθεί περαιτέρω η από κοινού υλοποίηση του έργου «Αγωγός Ν. Μεσημβρία- Σκόπια» πραγματοποίησαν στις 19 και 20 Φεβρουαρίου υψηλόβαθμα στελέχη του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και της κρατικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων MER JSC Skopje της γειτονικής χώρας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι της MER διαβεβαίωσαν τους εκπροσώπους του ΔΕΣΦΑ ότι κανένα άλλο παρόμοιο έργο δεν έχει αδειοδοτηθεί στο έδαφος της Β. Μακεδονίας. Παράλληλα, τόνισαν ότι το έργο αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα τους, καθώς θα της προσφέρει μια εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου, στοχεύοντας στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και στην ενεργειακή ασφάλεια. Επιπλέον, αναφέρθηκαν και σε μια ακόμη διάσταση του έργου, η οποία σχετίζεται με τον εφοδιασμό κι άλλων βαλκανικών χωρών. Συγκεκριμένα, η MER ενημέρωσε τον ΔΕΣΦΑ ότι έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης (MoU) με τις αρμόδιες αρχές του Κοσόβου για τη διασύνδεση των συστημάτων των δύο χωρών.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Διαχειριστή σημείωσαν ότι το έργο της διασύνδεσης έχει την πλήρη υποστήριξη και των νέων μετόχων του ΔΕΣΦΑ.

Επίσης τονίστηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ότι ο νέος αγωγός προβλέπεται να είναι ανοιχτός σε πρόσβαση τρίτων, κάτι που σημαίνει ότι ο κάθε μελλοντικός χρήστης θα μπορεί να κλείσει χωρητικότητα και να μεταφέρει αέριο στη Β. Μακεδονία σε πρώτη φάση και στη συνέχεια πιθανόν και σε άλλες χώρες. Παράλληλα, όπως σημειώνεται στην ενημέρωση, διαπιστώθηκε από κοινού ότι το έργο τυγχάνει της υποστήριξης των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι υπάρχει αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για τη χρηματοδότησή του.

Τέλος, οι δύο πλευρές συζήτησαν σχετικά με τη προϋπόθεση που έχει τεθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Ελλάδος για την υλοποίηση του έργου, τη διενέργεια Market Τest από τον ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να αποδειχθεί ότι υπάρχει επαρκές ενδιαφέρον από τους χρήστες.


A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ