Skip to main content

Αγώνας δρόμου για την 80η ΔΕΘ, κόντρα στα capital controls

Οι επιπτώσεις από τα capital controls, όπως αναμενόταν, επηρεάζουν τη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σε αναμονή για το πρόγραμμα των πολιτικών.

Αγώνα δίνουν κάθε μέρα οι άνθρωποι της ΔΕΘ - Helexpo, κόντρα στις επιπτώσεις των capital controls, προκειμένου έστω σε αυτο το 15νθήμερο που ουσιαστεί απομένει μέχρι την έναρξη της 80ης Έκθεσης, της μεγάλης γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου, να καλυφθούν όλοι οι εκθεσιακοί χώροι.

Εν τω μεταξύ, όλοι περιμένουν να οριστικοποιηθεί και το πρόγραμμα των πολιτικών που, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αναμένεται να επισκεφθουν τη Διεθνή Έκθεση και τη Θεσσαλονίκη. Φυσικά, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα που για πρώτη φορά θα έρθει στη ΔΕΘ σαν πρωθυπουργός. Θα είναι- όπως αναμένεται- στα εγκαίνια της 80ης ΔΕΘ και τι θα έχει να πει, μετά τις πολιτικο- οικονομικές εξελίξεις και την κατάληξη που είχε το πολυσυζητημένο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», που γύρισε μπούμεραγκ στο κυβερνητικό κόμμα;

Μέχρι και σήμερα όμως, δεν έχει δοθεί στην εταιρεία, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, η ημέρα και ώρα των εγκαινίων, ενώ επίσης δεν είναι γνωστό αν θα δοθεί η καθιερωμένη, απο τα παλαιότερα χρόνια, συνέντευξη του πρωθυπουργού προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, η διοίκηση της ΔΕΘ θα προτιμούσε η τελετή των εγκαινίων να γίνει το βράδυ της Παρασκευής, 4 Σεπτεμβρίου, προκειμένου λόγω των ....«εθιμικών» κινητοποιήσεων, να μη χαθεί το πρώτο Σάββατο της διοργάνωσης, μία καλή εκθεσιακή ημέρα, για συμμετέχοντες και επισκέπτες.  

Σε ό,τι αφορά τη φετινή διοργάνωση, που ούτως ή άλλως έχει να ...ανταγωνιστεί την εξαιρετικά επιτυχημένη περυσινή, το καλοκαίρι, λόγω capital controls, αποδείχθηκε πολύ δύσκολο.

Με την επιβολή των capital controls, πού να μείνει μυαλό, ρευστότητα αλλά και διάθεση, στους επιχειρηματίες, για συμμετοχή σε εκθέσεις. Παρά ταύτα, ο αγώνας δόθηκε και συνεχίζεται καθώς μετά την επίτευξη της συμφωνίας κάπως τουλάχιστον η ψυχολογία των πιθανών εκθετών, ανεβαίνει, αν και τα προβλήματα λόγω των ελέγχων κεφαλαίου, παραμένουν.

Πέρυσι, όλα τα περίπτερα και οι εκθεσιακοί χώρου στη γενική έκθεση - πολυγεγονός του Σεπτεμβρίου, ήταν καλυμένοι στο 100%. Φέτος, η κάλυψη είναι της τάξης του 85%-87%.  Πολλές εταιρείες, κυρίως μικρομεσαίες, αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Άλλες, από τον κλάδο του αυτοκινήτου, δεν έχουν εμπορεύματα να εκθέσουν εξ' αιτίας των ελέγχων στα εμβάσματα εξωτερικού.

Οι «μεγάλοι», οι πολυεθνικές τα πηγαίνουν καλύτερα ως προς τις συμμετοχές, ενώ πολύ υποστηρικτική είναι και η συμμετοχή των τριών Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, όπως και των Επιμελητηρίων Σερρών και Κορινθίας, που επιδοτούν τη συμμετοχή επιχειρήσεων - μελών τους.

Η ΔΕΘ - Helexpo, εκτός από τα capital controls, έχει να αντιμετωπίσει βεβαίως και την αύξηση του ΦΠΑ, την οποία, τουλάχιστον στο εισιτήριο, επέλεξε να την απορροφήσει ( 3 ευρώ η είσοδος τις καθημερινές και 5 ευρώ τα Σαββατοκύριακα).

Όπως και να έχει το πράγμα, ελπίζεται ότι η υστέρηση που αναμενόμενα παρατηρείται, θα καλυφθεί σε αυτό το τελευταίο διάστημα καθώς η Γενική του Σεπτεμβρίου, έχει οργανωθεί πάνω σε ξεχωριστούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας, ενώ επίσης περιλαμβάνει ένα πλούσιο, παράλληλο, ψυχαγωγικό πρόγραμμα που τραβάει εκθεσιακούς επισκέπτες αλλά και το κοινό της πόλης και των γύρω περιοχών, στο εκθεσιακό κέντρο.

Σημειώνεται ότι στη περυσινή ΔΕΘ, το σύνολο των επισκεπτών ήταν 844, έναντι των 835 της Έκθεσης του 2013, ενώ οι επισκέπτες έφθασαν τις 255.536 , όταν στη προηγούμενη διοργάνωση ήταν μόλις 191.000. Συνεπώς, η φετινή, 80η ΔΕΘ έχει πράγματι να «ανταγωνιστεί» μια πολύ επιτυχημένη περυσινή Γενική.