Skip to main content

Μπαλάκι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες σε νησίδα του Έβρου

Παρέμβαση ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων για την τύχη των προσφύγων μετά μάλιστα και τις αναφορές για τον θάνατο της 5χρονης από τσίμπημα σκορπιού

Μπαλάκι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν γίνει οι περίπου 40 πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί σε νησίδα στον Έβρο, με ανθρωπιστικές οργανώσεις και κόμματα να κάνουν έκκληση για να μπει τέλος στο δράμα τους, αλλά καμία από τις δύο χώρες δεν αναλαμβάνει τη διάσωσή τους. Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι η νησίδα δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος και ως εκ τούτου δεν μπορούν να παρέμβουν.

Οργανώσεις, όπως το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η HumanRights360 έχουν ήδη ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Εισαγγελία Ορεστιάδας. 

Ένα 5χρονο κοριτσάκι έχασε τη ζωή του από τσίμπημα σκορπιού, όπως λένε οι αναφορές, ενώ και η 9χρονη αδερφή του έχει δεχτεί επίσης τσίμπημα από σκορπιό. Οι αναφορές λένε πως η μητέρα της μικρής έχει βάλει το άψυχο κορμί της στο ποτάμι για να επιβραδύνει τη σήψη. Σε δηλώσεις της στο Tvxs.gr η Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος από την οργάνωση HumanRights360, ανέφερε ότι και η 9χρονη είναι πολύ πιθανό να πεθάνει, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει καμία εξέλιξη όσον αφορά την επέμβαση των αρχών.

Ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος από τη Mediterranea Saving Humans σε αιχμηρή ανάρτησή του αναφέρει: «Sos από Έβρο! ΣΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ! Οι 40 Σύροι πρόσφυγες παραμένουν αβοήθητοι στην νησίδα και το σώμα της 5χρονης Μαρίας άταφο. Το βάζουν μέσα στο ποτάμι για να το κρατούν δροσερό. Το 9χρονο κορίτσι είναι ακόμα ζωντανό αλλά σε κρίσιμη κατάσταση. Οι ελληνικές αρχές που έλεγαν ότι δεν τους βρίσκουν, τώρα λένε ότι τους βρήκαν, αλλά ισχυρίζονται ότι η νησίδα ανήκει στην Τουρκία όταν όλοι οι χάρτες τους δείχνουν σε ελληνικό έδαφος! Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις υπερπατριώτες να εκχωρούν εθνική κυριαρχία όταν πρόκειται για μετανάστες σε κίνδυνο, στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας».

Στις αναρτήσεις του Ιάσωνα Αποστολόπουλου απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με τους δυο τους να έχουν έντονη αντιπαράθεση στο Twitter.

«Ντροπή και μόνο ντροπή να κατηγορείτε την Ελλάδα που ΔΙΕΣΩΣΕ μετανάστες που, χωρίς κανόνες ασφαλείας, πληρώνοντας δουλέμπορους, προσπάθησαν παρανόμως από Τουρκία να πάνε Ιταλία. Δεν συνηθίζω να απαντώ στο Twitter αλλά το σχόλιο σας είναι απαράδεκτο. Και προσβάλλει τη χώρα μας», έγραψε ο Νότης Μηταράκης.

 

Ανησυχία ΟΗΕ

Ανάρτηση για το θέμα έκανε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). «Συνεχίζουμε να ανησυχούμε σοβαρά για την ασφάλεια και την ευημερία περίπου 40 ανθρώπων που φέρονται να έχουν εγκλωβιστεί σε μια νησίδα στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Σύμφωνα με τις αναφορές που λάβαμε, ένα παιδί έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο. Εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, φοβόμαστε ότι κινδυνεύουν και άλλες ζωές» ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ. Η «Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και οι εταίροι της δεν έχουν πρόσβαση στην περιοχή, αλλά συνεχίζουν να προτρέπουν τις αρχές και των δύο χωρών να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασώσουν την ομάδα μεταναστών αμέσως».

 

«Ανησυχούμε επίσης σε μεγάλο βαθμό για τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί από διακινητές κοντά στα σύνορά μας. Το περιστατικό ωστόσο, όπως αναφέρει η Ελληνική Αστυνομία είναι εκτός της ελληνικής επικράτειας», ήρθε η απάντηση από τον Νότη Μηταράκη, ωστόσο λύση στο θέμα δεν έχει δοθεί.

Spiegel: Εγκλήματα στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης

Για εγκλήματα στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel, με αφορμή τις αναφορές για το νεκρό 5χρονο κοριτσάκι.

«Ξανά και ξανά πρόσφυγες προσπαθούν να διασχίσουν τον Έβρο από την Τουρκία με προορισμό την ΕΕ. Και ξανά και ξανά εμπόδιό τους είναι η βία των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας. Η βία στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 21ου αιώνα. Πρόκειται για ένα έγκλημα που καλύπτουν ανεξαιρέτως όλα τα κράτη της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μετατρέψει την περιοχή γύρω από τον Έβρο σε στρατιωτική ζώνη. Ακόμη και σε δημοσιογράφους και δικηγόρους απαγορεύεται η είσοδος στην περιοχή».

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «οι καταθέσεις μαρτύρων, οι δορυφορικές εικόνες και τα γεωδεδομένα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο να διαλευκανθούν υποθέσεις σαν αυτή του θανάτου της μικρής Σύριας».

Taz: «Η προσφυγική διαδρομή με τον υψηλότερο αριθμό νεκρών»

Σε άλλο δημοσίευμα για το προσφυγικό, η Taz υπενθυμίζει πως «η κεντρική Μεσόγειος είναι η προσφυγική διαδρομή με τον υψηλότερο αριθμό νεκρών, καθώς πάνω από 23.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκεί κατά την τελευταία επταετία».

 

Οι εκκλήσεις από τα κόμματα

Κοινή δήλωση εξέδωσαν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Έβρο.

Ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Αναστασία Γκαρά, βουλευτής Έβρου και αναπληρώτρια τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν σε δήλωσή τους: «Εδώ και τρεις μέρες είναι σε εξέλιξη μια ανθρωπιστική τραγωδία σε νησίδα του ποταμού Έβρου, στην οποία παραμένουν εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι δεκάδες πρόσφυγες, ανάμεσα τους πολλές γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα δε με επίσημη καταγγελία της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών), ήδη πέθανε 5χρονο κοριτσάκι από δάγκωμα σκορπιού και είναι σε κρίσιμη κατάσταση η 9χρονη αδερφή του».

ΚΚΕ: Εγκληματική πολιτική ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων

Η Τομεακή Οργάνωση Έβρου του ΚΚΕ σε ανακοίνωση της υπογραμμίζει «την εγκληματική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά».

«Για ακόμη μια φορά αναδεικνύεται η εγκληματική πολιτική ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά. Αυτή τη φορά με το θάνατο 5χρονης προσφυγοπούλας εγκλωβισμένης σε νησίδα στον ποταμό Έβρο από το τσίμπημα σκορπιού. Την ίδια ώρα σε κρίσιμη κατάσταση είναι και η αδερφή της 9 χρονών. Με τραγικό τρόπο επιβεβαιώνεται ότι οι πρόσφυγες αποτελούν τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της πολιτικής του εγκλωβισμού και των επαναπροωθήσεων.

Εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε διακινητές, την FRONTEX και σε υπερδομές-φυλακές. Άμεσα με ευθύνη της κυβέρνησης να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες από τη νησίδα στον Έβρο και να παρασχεθεί η απαραίτητη φροντίδα στη μικρή προσφυγοπούλα που κινδυνεύει η ζωή της. Πραγματικό αντίδοτο στο «δηλητήριο» του ρατσισμού και της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων οι θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ που μεταξύ άλλων προβλέπουν την κατάργηση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, τη δημιουργία Επιτροπών Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και από εκεί να ταξιδεύουν οι πρόσφυγες απευθείας για τις χώρες προορισμού τους με ευθύνη του ΟΗΕ», σημειώνει.

ΜέΡΑ25: Δώστε άμεσα λύση

Άμεση λύση και παρέμβαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τους περίπου 40 εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε νησίδα του Έβρου, κοντά στο χωριό Κισσάρι, ζητά ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25, όπως επίσης να σταλεί ιατρική βοήθεια για να μην υπάρξει και άλλο νεκρό παιδί στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Στην ανακοίνωσή του ΜέΡΑ25 σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση για την απεμπλοκή των ατόμων και την διάσωση τους παρά την είδηση πως κατέληξε νεκρή η μικρή 5χρονη από τη Συρία, μετά από τσίμπημα σκορπιού -ενώ και η 9χρονη αδερφή της κινδυνεύει από τον ίδιο λόγο- και τις εκκλήσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας για άμεση παροχή ιατρικής βοήθειας.

«Ο υπουργός κ. Μηταράκης και η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν στα χέρια τους το αίμα παιδιών, προσφύγων και μεταναστών από τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και στον φράχτη του Έβρου. Έστω και τώρα ας προσπαθήσουν να εξιλεωθούν για τα όσα δεινά έχουν προκαλέσει σε χιλιάδες ψυχές το προηγούμενο διάστημα» τονίζει ο Τομέας Δικαιωμάτων του κόμματος.

Επίσης, προσθέτει: «Δυστυχώς από την αρχή της κρίσης του προσφυγικού και η σημερινή αλλά και η προηγούμενη Κυβέρνηση δοκίμασαν να χρησιμοποιήσουν τις μεταναστευτικές ροές για να διαπραγματευτούν αμυντικούς εξοπλισμούς, εμπορικές συμφωνίες αλλά και για εσωτερική κατανάλωση εξωτερικής εχθρικής απειλής. Είτε λέγεται Μόρια, είτε Ειδομένη, είτε Μανωλάδα, η πραγματικότητα για τους πρόσφυγες και τις μετανάστριες είναι άδικη, εξευτελιστική και απάνθρωπη».