Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τι συμβαίνει με τους ανεμβολίαστους στις προνοιακές δομές

Ενεργοποιήθηκε η διάταξη για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού - Πόσοι εργαζόμενοι σε προνοιακές δομές κινδυνεύουν να τεθούν σε αναστολή καθηκόντων

Στο 10% υπολογίζεται το ποσοστό των ανεμβολίαστων εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κινδυνεύουν να θετούν σε αναστολή από τα καθήκοντά τους, καθώς από σήμερα το πρωί ενεργοποιήθηκε η διάταξη για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού τους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, πάντως, η διαδικασία κατάθεσης των δικαιολογητικών για εξαίρεση από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που θα διαμορφώσει την τελική εικόνα για τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν από τις θέσεις τους.

Ο Ιωάννης Γούσιος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη μονάδα χρόνιων παθήσεων «Άγιος Παντελεήμονας», μία από τις μεγαλύτερες δομές φροντίδας ηλικιωμένων στη Βόρεια Ελλάδα, ανέφερε στη Voria.gr ότι περίπου 20 άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί σε σύνολο 180 εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, στο Χαρίσειο γηροκομείο μόλις τέσσερις από τους συνολικά 54 εργαζόμενους είναι ανεμβολίαστοι.

Όπως ανέφερε η Βίκυ Νάκου, πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, στο οποίο υπάγονται οι δημόσιες δομές της περιφέρειας, το ποσοστό των ανεμβολίαστων στη Θεσσαλονίκη είναι χαμηλό, ωστόσο ακριβή στοιχεία θα υπάρχουν την Τετάρτη, οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων εξαίρεσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, το ποσοστό των ανεμβολίαστων εργαζομένων στο σύνολο της χώρας, που σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει να τεθούν σε αναστολή είναι κάτω από 10% στις ιδιωτικές μονάδες, αλλά αγγίζει το 20% στις δημόσιες δομές. Αυτό εκτιμάται ότι θα προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία τους, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την ενδεχόμενη αντικατάσταση όσων υπαλλήλων δεν προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα που θα πιστοποιούν το δικαίωμα εξαίρεσής τους από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

«Το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι μικρό, λιγότερο του 10%, όμως σε απόλυτους αριθμούς είναι αρκετοί, περίπου 500 με 600 άτομα και πρέπει να βρεθεί λύση γι’ αυτές τις θέσεις. Είναι και οι δημόσιες δομές, όπου το ποσοστό είναι πιο υψηλό. Υπάρχει πρόβλημα ουσίας πώς θα στελεχωθούν για να εξυπηρετήσουν τους ηλικιωμένους, τους ανάπηρους και όσους βρίσκονται στις προνοιακές δομές. Δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αν υπήρχε ουρά εργαζομένων που περίμεναν να προσληφθούν, αλλά δεν υπάρχει τέτοια δεξαμενή κι αυτό είναι ένα θέμα που καλούμαστε να λύσουμε και να το λύσουμε μαζί», ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας.

Ο ίδιος σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτοί που δεν πείστηκαν να εμβολιαστούν ούτε με την απειλή να χάσουν τη δουλειά τους δεν πρόκειται να το κάνουν, άρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η επόμενη μέρα. Επιπλέον, επισήμανε ότι με την απώλεια κάποιων υπαλλήλων προνοιακές δομές θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν πρόστιμα, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει η προβλεπόμενη αναλογία εργαζομένων – περιθαλπομένων. «Το θέμα είναι ότι αφενός εν μέσω καλοκαιριού υπάρχουν άδειες και αφετέρου δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός ανάμεσα στις προνοιακές μονάδες και στις δομές υγείας, όπου το μέτρο θα εφαρμοστεί την 1η Σεπτεμβρίου, ώστε και η πολιτεία να είναι πιο έτοιμη», πρόσθεσε.

Στις δημόσιες δομές

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δομές, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ανέφερε στη Voria.gr ότι ανεμβολίαστοι είναι 300 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων σε σύνολο 1.500 εργαζομένων, ωστόσο κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί σε αναστολή, γιατί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 18 Αυγούστου υπάρχει προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών εξαίρεσης. Ωστόσο, τόνισε πως αυτή η διαδικασία είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί στο σύντομο χρονικό περιθώριο που δόθηκε στους εργαζόμενους.

«Έβγαλαν την εγκύκλιο Παρασκευή απόγευμα και μέσα σε τρεις μέρες πρέπει οι εργαζόμενοι να βγάλουν ιατρικό πιστοποιητικό. Είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο σε μία περίοδο που λείπει πολύς κόσμος κι αυτό είναι πολύ άδικο. Δεν μπορεί ο άλλος να βρει γιατρό και να του δώσει χαρτί για την αλλεργία του. Μάλιστα στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει αλλεργιολόγος σε δημόσιο νοσοκομείο. Πού θα βρει ο άλλος χαρτί μέχρι την Πέμπτη; Θα βρει στην Αθήνα; Πιστεύουμε ότι όχι μόνο πρέπει να δοθεί παράταση, αλλά πρέπει να ανασταλεί ο νόμος αυτός, ο οποίος θα διαλύσει όχι μόνο τις προνοιακές δομές, αλλά και το δημόσιο σύστημα υγείας», δήλωσε ο κ. Γιαννάκος, ο οποίος σημείωσε πως υπάρχουν προνοιακές μονάδες όπου οι μισοί εργαζόμενοι είναι ανεμβολίαστοι.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε επίσης ότι συστάθηκαν μεν οι τριμελείς επιτροπές, όμως υπάρχει μόνο μία για κάθε υγειονομική περιφέρεια και εξέφρασε την απορία του πώς θα καταφέρουν να εξετάσουν τα εκατοντάδες αιτήματα.