Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021
x

Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥΣ

Τεράστια ήταν η οικονομική ζημία από τη ματαίωση του συνόλου των πανηγυριών το 2020. Υπό προϋποθέσεις... ανοσίας η φετινή λειτουργία τους.

Από τα χείλη του υπουργού Ανάπτυξης κρέμεται ένας ολόκληρος κλάδος, αυτός των μικροπωλητών, αφού αναμένουν την ανακοίνωση για την επαναλειτουργία των εμποροπανηγύρεων.

Έχοντας κλείσει σχεδόν 16 μήνες επαγγελματικής απραξίας, οι πλανόδιοι μικροπωλητές έχουν ξεπεράσει τα όρια της οικονομικής ασφυξίας, καθώς οι ενισχύσεις που έχουν λάβει είναι πενιχρές.

«Το μόνο ποσό που λάβαμε ήταν 1.000 ευρώ μέσα στον χειμώνα, μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού. Άλλα χρήματα δεν είδαμε όπως έγινε με άλλες επιχειρήσεις. Τα πανηγύρια πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα για να μπορέσει να επιβιώσει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων», αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Πλανόδιων Μικροπωλητών Άγιος Δημήτριος, Στέφανος Πουταχίδης.

Ήδη οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να διαμηνύει στους μικροπωλητές ότι στις 15 Ιουνίου θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για επαναλειτουργία των εμποροπανηγύρεων με μέτρα και προφυλάξεις. «Αγκάθι» ωστόσο παραμένει το ποσοστό εμβολιασμού που πρέπει να φτάσει ο γενικός πληθυσμός, που σύμφωνα με το υπουργείο είναι στο 50%.

Το συγκεκριμένο νούμερο βρίσκεται στα όρια του εφικτού, εάν αναλογιστεί κανείς ότι προ ολίγων ημερών το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στην Ελλάδα ξεπέρασε το 20%.

«Δεν είναι μόνο τα μεγάλα πανηγύρια που νομίζουν οι περισσότεροι. Στη χώρα γίνονται όλο τον χρόνο πανηγύρεις, κυρίως εκκλησιαστικές, που έχουμε ανάγκη να ξαναγίνουν για να δουλέυουμε κανονικά», επισημαίνει ο κ. Πουταχίδης.

Όχι δεύτερο απαγορευτικό

Στον Άγιο Μάμα, όπου διεξάγεται μία από τις μεγαλύτερες εμποροπανηγύρεις στη χώρα, οι ιθύνοντες περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Μάμαντος ΑΕ Χρήστο Γκούτζιο, «δεύτερη ματαίωση θα σημάνει οικονομική καταστροφή».

Οι τζίροι εκατομμυρίων ευρώ που γίνονταν κάθε χρόνο αποτελούσαν εισόδημα για χιλιάδες οικογένειες, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. «Ο Άγιος Μάμας είναι μια περιοχή που ζει κατά ένα μεγάλο ποσοστό από την εμποροπανήγυρη εδώ και δεκαετίες», επισημαίνει ο κ. Γκούτζιος.

Πονοκέφαλος η χωροταξία

Αιγίνιο και Άγιος Μάμας, οι δύο μεγάλες εμποροπανηγύρεις στο τέλος του καλοκαιριού στην Κεντρική Μακεδονία, είναι ταυτόχρονα ένα μεγάλο ερωτηματικό όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής τους.

Στο Αιγίνιο Πιερίας, 300 περίπου εκθέτες υποδέχονται μέχρι και 30.000 επισκέπτες ημερησίως, ενώ την ίδια στιγμή στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής πάνω από 600 θέσεις εκθετών μπορούν να αναπτυχθούν υπό κανονικές συνθήκες προκειμένου να υποδεχθούν έως και 80.000 επισκέπτες.

Τα συγκεκριμένα νούμερα ωστόσο φαντάζει δύσκολο να υπάρξουν φέτος, αφού η συγκέντρωση τόσου κόσμου σε έναν περιορισμένο χώρο μπορεί να αποβεί μοιραία για τη διασπορά του κορωνοϊού.

«Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος είναι γρίφος το πώς θα μπορέσουμε να διευθετήσουμε την προσέλευση τόσο μεγάλου όγκου επισκεπτών. Θα δούμε πώς θα πάει ο εμβολιασμός, αφού αυτό μπορεί να μας διευκολύνει, αλλά το μόνο μέτρο που μπορεί να τηρηθεί είναι οι μάσκες και η χρήση αντισηπτικών. Πώς να κρατηθούν αποστάσεις σε ένα πανηγύρι; Αυτό είναι αδύνατο», λέει στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Πύδνας Κολινδρού και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της εμποροπανήγυρης του Αιγινίου, Βασίλης Παππάς.

Εφόσον ακολουθηθεί μοντέλο «λαϊκών αγορών», δηλαδή με περιορισμένους πάγκους, τότε οι διοργανωτές θα έρθουν στη δύσκολη θέση να κόψουν εκθέτες, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Την ίδια ώρα, το παράθυρο για διεξαγωγή πανηγυριών, άγνωστο με τι μέτρα, έχει οδηγήσει τις κατά τόπους οργανωτικές επιτροπές να ανοίξουν τη λίστα για συμμετοχές εκθετών, με το μέλλον για τον κλάδο να είναι στον αέρα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ