Skip to main content

Αγωνία των εμπόρων για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της αγοράς

Παρότι πρόκειται για μια φωτεινή προοπτική, το σκοτάδι είναι μέχρι στιγμής πλήρες. Άγνοια δηλώνουν οι φορείς, υπομονή ζητεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Μεγάλη είναι η ανησυχία στην αγορά του κέντρου της Θεσσαλονίκης από τη «σιγή ασυρμάτου», την οποία τηρεί ο δήμος για τον στολισμό της περιοχής κατά την εορταστική περίοδο.

Παρά το ότι πρόκειται για μια πολύ φωτεινή προοπτική, το σκοτάδι είναι μέχρι στιγμής πλήρες. Μόλις δυόμισι μήνες πριν από τα Χριστούγεννα και μόλις ενάμιση μήνα πριν από την ημέρα που η χριστουγεννιάτικη αγορά θα αρχίσει να φορτσάρει κανείς από τους παράγοντες του εμπορίου της Θεσσαλονίκης δεν έχει κάποια ενημέρωση και άπαντες ανησυχούν για το τι θα γίνει και –κυρίως- για το τι δεν θα γίνει. Όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ο χριστουγεννιάτικος στολισμός λειτουργεί θετικά για την προσέλευση κόσμου στο κέντρο και την ενίσχυση της κατανάλωσης, κάτι στο οποίο ποντάρουν οι έμποροι και οι επαγγελματίες της περιοχής. Αν, μάλιστα, συνυπολογίσει κανείς ότι πολλά εμπορικά καταστήματα πραγματοποιούν το Δεκέμβριο κάθε χρονιάς το 30% του ετήσιου τζίρου τους, αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει για την επιβίωσή τους το να πάει καλά η αγορά την περίοδο των εορτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος Θεσσαλονίκης μέχρι στιγμής κινείται αυτόνομα και εν κρυπτώ για το ζήτημα του χριστουγεννιάτικου στολισμού, που κάθε χρόνο έχει ως επίκεντρο την πλατεία Αριστοτέλους. Ο Γιάννης Μπουτάρης ανέθεσε τη συγκεκριμένη αποστολή στο αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού Αλέξανδρο Μπαρμπουνάκη, τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Σπύρο Πέγκα και τις υπηρεσίες του δήμου (φωτισμός κ.λπ.).

Ο κ. Μπαρμπουνάκης μιλώντας χθες στο voria.gr συνέστησε υπομονή λίγων ημερών, ενώ πλήρη άγνοια δηλώνουν τόσο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, όσο και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης Παντελής Φιλιππίδης. Από τα συμφραζόμενα, πάντως, προκύπτει ότι αυτή η αναμονή δεν κρύβει εκπλήξεις. Η εικόνα του άξονα της Αριστοτέλους εκτιμάται ότι θα είναι λίγο πολύ η περσινή –ενδεχομένως με κάπως περισσότερα φώτα-, ενώ θα οργανωθούν και δυο – τρεις μουσικές εκδηλώσεις.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο καλοκαίρι η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ανέθεσε στο αντιπρόεδρο του Εμπορικού Τμήματος κ. Νίκο Χιονίδη την αποστολή να έρθει σε επαφή με τους υπευθύνους του δήμου, προκειμένου το Επιμελητήριο να συνδράμει στο έργο του στολισμού του κέντρου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χιονίδης κινητοποιήθηκε και σε συνεργασία με αρχιτέκτονες και στελέχη της Σχολής Καλών Τεχνών παρουσίασε συγκροτημένη και ολοκληρωμένη πρόταση στο δήμο για ολόκληρο τον άξονα της Αριστοτέλους, από τη Λεωφόρο Νίκης μέχρι την Αρχαία Αγορά. Η πρόταση κατατέθηκε στα τέλη Αυγούστου σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δήμο και από τότε «ούτε φωνή, ούτε ακρόαση».

Σε κάθε περίπτωση –και ανεξάρτητα από τι θα συμβεί από εδώ και πέρα- η χριστουγεννιάτικη προετοιμασία στη Θεσσαλονίκη γίνεται για μία ακόμη χρονιά εξαιρετικά καθυστερημένα.

Όπως κατ’ επανάληψη τα προηγούμενα χρόνια έχει αναγνωρίσει ο ίδιος ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης η οργάνωση για τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο του κέντρου, αλλά και άλλων περιοχών του δήμου Θεσσαλονίκη θα πρέπει να ξεκινάει εάν όχι από τον Ιανουάριο κάθε χρονιάς σίγουρα πριν από το καλοκαίρι. Ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος να αναπτυχθούν νέες ιδέες, να καταρτιστεί πλήρες πλάνο, να βρεθεί χρηματοδότηση, αλλά και να προβληθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό η «χριστουγεννιάτικη Θεσσαλονίκη». Αντ’ αυτού συστηματικά οι παρεμβάσεις για τα Χριστούγεννα γίνονται την τελευταία στιγμή, συνήθως μόνο με τα περιορισμένα κονδύλια και την υποδομή του δήμου –ίσως και με κάποιες οικονομικές «ενέσεις» των επιμελητηρίων.  

«Αστερόκοσμος» στις αρχές Δεκεμβρίου

Αντίθετα με το μυστήριο που καλύπτει τις κινήσεις του δήμου για την πλατεία Αριστοτέλους και το υπόλοιπο ιστορικό κέντρο, από τις αρχές Δεκεμβρίου θα στηθεί και πάλι στους χώρους της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ο «Αστερόκοσμος». Και τη φετινή χρόνια για το «χριστουγεννιάτικο χωριό» εντός της ΔΕΘ θα επιμεληθεί το Magic Park, που κέρδισε πέρσι τον σχετικό διαγωνισμό για δύο χρόνια. Ό «Αστερόκοσμος» θα ξεκινήσει στις 8 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιανουαρίου. Όπως τονίζει η επιχειρηματίας κ. Ελπίδα Δεστούνη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές –και πέρα από τα κλασικά, παγοδρόμιο, καρουζέλ, σπιτάκι του Άη Βασίλη κ.λπ.- φέτος θα υπάρχουν πολύ περισσότερες δραστηριότητες για τα μικρά παιδιά, καθώς και δύο μεγάλα παιχνίδια για τους εφήβους επισκέπτες του «Αστερόκοσμου».