Skip to main content

Άνθρακας η «χρυσή βίζα» στη Θεσσαλονίκη - Πόσες δόθηκαν μέχρι σήμερα

Οι «χρυσές» δουλειές με τη «χρυσή βίζα» στην αγορά των ακινήτων δεν φαίνεται να έχουν αντίκρισμα στη Θεσσαλονίκη - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οι «χρυσές» δουλειές με τη «χρυσή βίζα» στην αγορά των ακινήτων δεν φαίνεται να έχουν αντίκρισμα στη Θεσσαλονίκη, καθώς παρά το καταγεγραμμένο ενδιαφέρον, ελάχιστες αγοροπωλησίες πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την άδεια παραμονής.

Όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία του Εnterprise Greece μέχρι σήμερα έχουν δοθεί στη Θεσσαλονίκη 64 άδειες παραμονής σε επενδυτές ακίνητων της Golden Visa, επί συνόλου 3.404 αδειών πανελλαδικά. Καλύτερη είναι η εικόνα στον Πολύγυρο Χαλκιδικής όπου δόθηκαν 147 άδειες παραμονής.

Η Golden Visa αποδεικνύεται πολύτιμο εργαλείο για τα δημόσια ταμεία, αφού μέσα σε λίγα χρόνια λειτουργίας του προγράμματος- το 2013 έκανε την εμφάνιση του- η ζήτηση έχει εκτιναχθεί από τις 400 βίζες ετησίως, στις 50 αιτήσεις καθημερινά αποφέροντας έσοδα άνω των 1,5 δισ. ευρώ.  Με μια επένδυση σε ακίνητα αξίας από 250.000 ευρώ και άνω, οι πολίτες εκτός ΕΕ έχουν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα, ένα κίνητρο που βρίσκει ευήκοα ώτα τόσο σε Ασιάτες, όσο και σε Άραβες και Ρώσους.

«Η χρυσή βίζα δεν έφερε κάποια σημαντική αλλαγή στην εικόνα του real estate της Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με τη μεγάλη κινητικότητα που καταγράφεται στην Αθήνα» αναφέρει ο συνιδρυτής του Parthenon Real Estate και πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Κώστας Γεωργάκος. Όπως λέει ο κ. Γεωργάκος υπάρχουν περιπτώσεις μεσιτικών γραφείων στην Αθήνα, που λόγω της ζήτησης που καταγράφεται για το πρόγραμμα ‘χρυσή βίζα’, προσλαμβάνουν ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Τι αναζητούν οι «χρυσοί επενδυτές» στη Θεσσαλονίκη

Κατοικίες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη Νέα Παραλία, στο Πανόραμα, αλλά και στην Καλαμαριά αναζητούν κατά κύριο λόγο Ρώσοι και Τούρκοι που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κατοικία στη συμπρωτεύουσα αλλά και χρυσή βίζα. Συνήθως τα ακίνητα για τα οποία καταγράφεται ενδιαφέρον, αλλά πολύ δύσκολα μετουσιώνεται σε αγοροπωλησία, είναι άνω των 100 τμ και άνω των 250.000 ευρώ. Ενδιαφέρον καταγράφεται και για επενδυτικά ακίνητα με σκοπό την ανέγερση ξενοδοχείων.   

Ωστόσο όπως λένε μεσίτες δεν λείπουν και οι περιπτώσεις υπερτιμολογήσεων ακινήτων προκειμένου να συμπληρωθεί στα συμβόλαια το ποσό των 250.000 ευρώ που απαιτείται για την παροχή της Golden Visa σε ακίνητα, η αξία των οποίων μπορεί να είναι και σημαντικά υποδεέστερη.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr, μεσίτης ‘δεν είναι δυνατόν το ακίνητο που μέχρι πρότινος πουλούσαμε προς 180.000 ευρώ να εκτοξεύεται στα 250.000 και να αποκτάται από Τούρκο επενδυτή’. Το αυξημένο πάντως ενδιαφέρον από Τούρκους, εν δυνάμει αγοραστές, αποδίδεται και στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα και έχει ωθήσει πολλούς να αναζητήσουν μία νέα ‘πατρίδα’.

Τι προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα «χρυσή βίζα»

• Ελάχιστη επένδυση 250.000 ευρώ για αγορά ακινήτου.
• Οι επενδυτές κατοχυρώνουν το δικαίωμα για μόνιμη άδεια παραμονής, αλλά και ιθαγένεια. Η αίτηση για ιθαγένεια μπορεί να κατατεθεί έπειτα από επτά χρόνια διατήρησης της άδειας παραμονής.
• Άδεια παραμονής μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας (σύζυγος και παιδιά μέχρι 21 ετών), τους γονείς τους και τους γονείς του / της συζύγου. Ακόμα και μετά τα 21 τους χρόνια, τα παιδιά μπορούν να λάβουν παράταση της άδειας παραμονής για τρία χρόνια.
• Οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους σε άλλο ξένο υπήκοο μαζί με την άδεια παραμονής. Μάλιστα, δεν υπάρχει ελάχιστος χρόνος διατήρησης του ακινήτου στην κατοχή τους πριν το μεταβιβάσουν.
• Δεν είναι απαραίτητο για τον αγοραστή του ακινήτου ή για τα μέλη της οικογένειάς του να μένουν στην Ελλάδα προκειμένου να διατηρήσουν τις άδειες παραμονής.
• Οι κάτοχοι των αδειών παραμονής μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ζώνης Schengen. Μπορούν να ταξιδεύουν κατευθείαν από τις χώρες που κατοικούν, χωρίς προηγουμένως να περάσουν από την Ελλάδα.
• Αν κάποιος επενδυτής θέλει να πραγματοποιήσει μια αγορά ακινήτου στην Ελλάδα με έναν φίλο ή συγγενή δευτέρου βαθμού, κ.λπ., για να αποκτήσει τα δικαιώματα της «χρυσής βίζας» πρέπει ο κάθε ένας να δαπανήσει τουλάχιστον 250.000 ευρώ στο ίδιο ακίνητο.

Η ΕΕ ζητά πιο ενδελεχείς ελέγχους  

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει να διενεργούνται περισσότερο ενδελεχείς έλεγχοι καθώς έχει  επισημάνει τον κίνδυνο το πρόγραμμα της Golden Visa τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ να αποτελεί πεδίο δράσης για παράνομες συναλλαγές και ενδεχόμενο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η υπόθεση που ήρθε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα, για το colpo grosso στην αγορά ακινήτων με τους Κινέζους και ήδη διερευνάται μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου λένε άνθρωποι της αγοράς ακινήτων. Το γεγονός μάλιστα πως οι συναλλαγές πέρασαν ακόμα και μέσω των POS ελληνικών τραπεζών δημιουργεί ερωτηματικά για το εάν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι αποτελεσματικοί και μπορούν να εντοπίζουν άμεσα «γκρίζες» συναλλαγές.

Ήδη στο στόχαστρο των Αρχών έχουν μπει όλες οι συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και αφορούν παρόμοιες περιπτώσεις, ενώ θα επανεξεταστούν και οι φάκελοι περιπτώσεων παροχής ‘χρυσής βίζας’.