Skip to main content

Ανοιχτή αγορά τις Κυριακές της Έκθεσης με... Ηelexpo sales

Άνθρακας οι θερινές εκπτώσεις - Ολοκληρώνονται στις 31 Αυγούστου – Έπονται ενδιάμεσες εκπτώσεις κατά τη διάρκεια της 84ης ΔΕΘ

Μπορεί οι θερινές εκπτώσεις, που ολοκληρώνονται την Κυριακή, να άφησαν μία πικρή γεύση στους εμπόρους καθώς δεν απέφεραν καρπούς στα ταμεία των επιχειρήσεων, ωστόσο θα ακολουθήσει ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος με άρωμα ΔΕΘ.

Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν κατά την περίοδο της 84ης ΔΕΘ, από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου με τα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά τις δύο Κυριακές της Έκθεσης, με προτεινόμενο ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 6.00 το απόγευμα.

Δεδομένης της προσέλευσης χιλιάδων επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο της ΔΕΘ, από τους εμπόρους της πόλης θεωρείται μία καλή ευκαιρία προκειμένου να ενισχύσουν όσο είναι δυνατόν, δεδομένης της οικονομικής ασφυξίας που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, την κατανάλωση και τον τζίρο των επιχειρήσεων τους.

Απογοητευτική η περίοδος των θερινών εκπτώσεων

Πάντως παρά τις γενναίες εκπτώσεις που άγγιξαν σε κάποιες περιπτώσεις και το 70% (σε καταστήματα ενδυμάτων), οι καταναλωτές δεν φάνηκε να συγκινούνται με αποτέλεσμα η κίνηση καθ΄όλη τη διάρκεια των εκπτώσεων στα καταστήματα να είναι υποτονική. Μία βόλτα στην οδό Τσιμισκή ήταν αρκετή για να δει κάποιος πως οι καταναλωτές κοιτούσαν επιφυλακτικά τα ποσοστά των εκπτώσεων χωρίς ωστόσο να περνούν το κατώφλι των καταστημάτων.

Για μειωμένη κίνηση κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων σε σχέση με πέρυσι κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. «Για μία ακόμη φορά η περίοδος των εκπτώσεων δεν πήγε καλά. Το πρώτο δεκαπενθήμερο, που είθισται να υπάρχει αυξημένη κίνηση, ήταν νωχελικό. Ακολούθησε ένα διάστημα που κάθε άλλο παρά προσέφερε στα ταμεία των επιχειρήσεων» σημειώνει ο κ. Φιλιππίδης  λέγοντας χαρακτηριστικά «αν το κέντρο δεν κινήθηκε καλά κατά την περίοδο των εκπτώσεων φανταστείτε τι συνέβη στις περιφερειακές αγορές».

Στην ερώτηση αν επηρεάστηκε η αγορά από τις εκλογές η απάντηση του κ. Φιλιππίδη είναι αφοπλιστική. «Η αγορά επηρεάζεται μόνο από την τσέπη του καταναλωτή και δυστυχώς αυτή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι άδεια» λέει ο πρόεδρος του ΕΣΘ, υπογραμμίζοντας πως αναμένει το επόμενο διάστημα η αγορά να κινηθεί και πάλι, τακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια κατά κόρον, με προσφορές. «Μοιάζει με μαγκανοπήγαδο. Κατ΄ανάγκη ακολουθούν αυτή την τακτική πολλοί έμποροι σε μία προσπάθεια να τονώσουν κάπως τον αναιμικό τζίρο τους» αναφέρει ο κ. Φιλιππίδης.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το πέρας των θερινών εκπτώσεων θα βγουν  τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργεί ο ΕΣΘ για την κίνηση στα καταστήματα την εν λόγω περίοδο.