Skip to main content

Αγορά Μοδιάνο: Αγώνας δρόμου για να προλάβει τα Χριστούγεννα του 2021 (φωτο)

Οι εργασίες στην αγορά συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, πέρα από κάποια μικροπροβλήματα τα οποία προκαλούνται λόγω της πανδημίας.

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τέσσερις μήνες από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής της Αγοράς Μοδιάνο.

Εργασίες οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, παρά κάποια μικροπροβλήματα τα οποία προκαλούνται λόγω της πανδημίας, κυρίως κατά τον τελευταίο μήνα που έχει επιβληθεί στη Θεσσαλονίκη lockdown.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή του κυρίου του έργου, στόχος είναι η Αγορά να είναι έτοιμη να λειτουργήσει σε περίπου έναν χρόνο. “Θέλουμε να προλάβουμε τα Χριστούγεννα του 2021. Είναι ένας φιλόδοξος στόχος, θα προσπαθήσουμε να τον πετύχουμε. Διαφορετικά η Αγορά θα είναι έτοιμη να ανοίξει για το κοινό τους πρώτους μήνες του 2022”, δήλωσε στη Voria.gr η ίδια πηγή.

Οι εργασίες ανακατασκευής της Αγοράς ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου. Έγινε πρώτα ένας καθαρισμός του χώρου, κυρίως από κάποιο εξοπλισμό καταστημάτων τα οποία είχαν κλείσει. Μέσα στον Σεπτέμβριο ξεκίνησε η πρώτη φάση των εργασιών η οποία περιλαμβάνει πρωτίστως παρεμβάσεις αντιστήριξης με στόχο τη στατική ενίσχυση του κελύφους της Αγοράς. “Οι εργασίες αυτές εξελίσσονται από τα θεμέλια έως την οροφή του κτίσματος καθώς υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στατικότητας”, σημειώνει αρμόδια πηγή.

Ταυτόχρονα γίνονται και οικοδομικές εργασίες. Σε αυτή τη φάση κατεδαφίζονται σταδιακά τα παλιά καταστήματα τα οποία λειτουργούσαν επί δεκαετίες στο εσωτερικό της Αγοράς, μαζί και με κάποιους ψυκτικούς θαλάμους που διέθεταν ορισμένα εξ αυτών, ώστε να μείνει μόνον ο σκελετός του κτιρίου. Στη θέση τους, στο επόμενο κατασκευαστικό στάδιο θα γίνουν τα νέα καταστήματα, πανομοιότυπα με τα παλιά, όπως αυτό προβλέπεται στα αρχιτεκτονικά σχέδια. Ταυτόχρονα τοποθετούνται οι υποδοχείς για τα διάφορα δίκτυα (νερού, φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος κ.ο.κ.) καθώς και για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Σημαντικές παρεμβάσεις προβλέπονται και στον υπόγειο χώρο της Αγοράς και φυσικά στην πλάκα οροφής του υπογείου η οποία θα καθαιρεθεί σταδιακά και θα αντικατασταθεί από καινούργια που θα αποτελεί συγχρόνως και το δάπεδο του ισογείου.

Οι οικοδομικές εργασίες ξεκίνησαν από το βόρειο τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος, από την οδό Ερμού με κατεύθυνση προς την οδό Βασιλέως Ηρακλείου. Τις εργασίες στατικής ενίσχυσης εκτελεί η εταιρεία conic, η οποία διαθέτει τεράστια εμπειρία και εξειδίκευση σε ανάλογες εργασίες αποκατάστασης, αντιστηρίξεων και σταθεροποίησης κτιρίων. Το σχέδιο αναμόρφωσης της Αγοράς εκπόνησε το αρχιτεκτονικό γραφείο SPARCH/Σακελλαρίδου-Παπανικολάου, ενώ τη διεύθυνση του έργου έχει η εταιρεία «ΕΜΜΕΤΡΟΝ-Δημήτρης Τριάντος».

Στο δεύτερο στάδιο της ανακατασκευής της Αγοράς θα γίνει η εγκατάσταση του νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, θα τοποθετηθούν τα νέα κλιμακοστάσια, το κεντρικό σύστημα εξαερισμού κ.ο.κ. Όλες οι εργασίες γίνονται υπό την επίβλεψη της Εφορείας Νεότερων Μνημείων καθώς η Αγορά Μοδιάνο είναι διατηρητέα ως προς τη μορφή αλλά και ως προς τη χρήση της.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η νέα Αγορά Μοδιάνο θα φιλοξενεί καταστήματα τροφίμων, όπως και στο παρελθόν, καθώς και καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας (cafe, street food, wine bar κ.λπ.).

Στον ισόγειο χώρο της Αγοράς θα λειτουργήσουν περίπου 140 καταστήματα, τα οποία θα οργανωθούν σε «γειτονιές» ομοειδών προϊόντων, ανάλογα με το είδος τροφίμων που θα πωλούν. “Ήδη αναζητούμε τα υλικά με τα οποία θα 'ντύσουμε' τα νέα καταστήματα, τα οποία θα πρέπει να είναι πανομοιότυπα με τα παλιά. Γι' αυτό χρειάστηκε να απευθυνθούμε και σε αγορές του εξωτερικού”, αναφέρει πηγή του κυρίου του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι το πλειοψηφικό πακέτο της Αγοράς Μοδιάνο, περίπου 56%, διαθέτουν οι εταιρείες «Στοά Μοδιάνο ΑΕ» και One Outlet, συμφερόντων Σάμι Φάις, έπειτα από αγορά από το ΤΑΙΠΕΔ και το υπόλοιπο 44% ανήκει σε μικρομετόχους.