Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πάει πίσω λόγω κορωνοϊού η ανακατασκευή της Μοδιάνο

Μετατίθεται η έναρξη των εργασιών ανακατασκευής της Αγοράς Μοδιάνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πότε αναμένεται να επαναλειτουργήσει.

Σε μερική αναπροσαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων ως προς την έναρξη των εργασιών ανακατασκευής της Αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, προχωρά ο όμιλος εταιρειών Σάμι Φάις στον οποίο ανήκει το πλειοψηφικό πακέτο της ιστορικής Αγοράς. Οι εργασίες επρόκειτο να ξεκινήσουν πριν από περίπου ενάμιση μήνα αλλά μετά την αναστάτωση η οποία προκλήθηκε λόγω του κορωνοϊού οι ιδιοκτήτες ανέκρουσαν πρύμναν, αναμένοντας την άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Αποφασίσαμε να μην το ρισκάρουμε, να μην ξεκινήσουμε τις εργασίες καθώς υπήρχε πάντα ο κίνδυνος αναστολής κάθε οικοδομικής δραστηριότητας. Σε μια τέτοια περίπτωση η ταλαιπωρία θα ήταν μεγαλύτερη, γι' αυτό και επιλέξαμε να πάμε λίγο καιρό πίσω, δύο με τρεις μήνες, ώστε να ξεκινήσουμε και να ολοκληρώσουμε απρόσκοπτα την ανακατασκευή της Αγοράς», δήλωσε στην Voria.gr εκπρόσωπος του επενδυτή.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα πάντα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι εργασίες. «Η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί ήδη από τον Γενάρη και λίγο καιρό μετά υπογράψαμε και το συμβόλαιο με το μελετητικό – κατασκευαστικό γραφείο το οποίο θα αναλάβει το έργο». Όπως εξήγησε ο ίδιος εκπρόσωπος πρόκειται για την εταιρεία Conic του Πολιτικού Μηχανικού Παύλου Κοσμίδη η οποία ειδικεύεται στους τομείς των ειδικών θεμελιώσεων και αντιστήριξης και έχει εκτελέσει δύσκολα τεχνικά έργα και σε μονές του Αγίου Όρους.

«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις εργασίες προς το τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου. Δεδομένου ότι θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα περίπου 14 έως 16 μηνών, ο νέος στόχος που έχουμε θέσει για την επαναλειτουργία της Αγοράς υπό τη νέα της μορφή, μετατίθεται αναγκαστικά από τον Πάσχα του 2021, στο φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς», αναφέρει ο ίδιος εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει το έργο της ανακατασκευής περιλαμβάνει το γκρέμισμα όλων των κτηρίων τα οποία υπάρχουν στο εσωτερικό της Αγοράς από την οποία θα διατηρηθεί ουσιαστικά μόνον το εξωτερικό της κέλυφος. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν από το βόρειο τμήμα της, από την οδό Ερμού με κατεύθυνση προς την οδό Βασιλέως Ηρακλείου. Αρχικά θα γίνει αντικατάσταση του δαπέδου το οποίο είναι φθαρμένο και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας, εργασία η οποία θεωρείται πως πρέπει να προηγηθεί οποιασδήποτε άλλης και συνδέεται, επίσης και με τις ευρύτατες παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στον τεράστιο χώρο του υπογείου της Αγοράς.

Στη συνέχεια θα γκρεμιστούν όλα τα κτίσματα στο εσωτερικό της, θα ακολουθήσουν οι ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες και εγκαταστάσεις και στο τέλος θα κατασκευαστούν τα καταστήματα στο εσωτερικό της Αγοράς, όπως προβλέπεται στο αρχιτεκτονικό σχέδιο.
 
Υπενθυμίζεται πως η αντίστροφη μέτρηση για την ανακατασκευή της Αγοράς Μοδιάνο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 όταν το 43,63% των μετοχών της πέρασε, έπειτα από διαγωνισμό, από το δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Σάμι Φάις, με τίμημα 1,9 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκε σε 59 μικρομετόχους, πολλοί από τους οποίους πούλησαν στη συνέχεια στον κ. Φάις. Σήμερα η μετοχική σύνθεση της αγοράς έχει ως εξής: οι εταιρείες «Στοά Μοδιάνο ΑΕ» και One Outlet, συμφερόντων Φάις κατέχουν περίπου το 56%, έχοντας καταβάλει συνολικό τίμημα της τάξης των 2,4 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο 44% ανήκει σε μικρομετόχους.