Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019
x

ΑΓΡΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (VID)

Διαδηλωτές πολιορκούν εκλογικά τμήματα και συγκρούονται άγρια με αστυνομικούς που προσπαθούν να τους απωθήσουν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Τεταμένη είναι κατάσταση η οποία επικρατεί στην Αλβανία ενόψει των δημοτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν συμπλοκές αστυνομικών με οπαδούς της αντιπολίτευσης σε δεκάδες πόλεις της Αλβανίας.  Διαδηλωτές πολιορκούν εκλογικά τμήματα και συγκρούονται άγρια με αστυνομικούς που προσπαθούν να τους απωθήσουν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Σε κάποιες περιοχές, οι αστυνομικοί δεν προέβαλαν αντίσταση και επέτρεψαν στους διαδηλωτές να μπουν σε εκλογικά τμήματα, να αρπάξουν και να κάψουν εκλογικό υλικό.

Αλλού, οι διαδηλωτές κατάφεραν  τελικά να εισβάλουν με τη βία και να κάνουν ακριβώς το ίδιο. Σε κάποιες άλλες πόλεις, όπου οι συγκεντρωμένοι ήταν λιγότεροι, η αστυνομία κατάφερε να τους κρατήσει μακριά από τα εκλογικά τμήματα. Από τα επεισόδια έχουν καταγραφεί τραυματισμοί, ενώ δεκάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους και πολλοί πρώην βουλευτές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Balkan Insight.

Η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει τις δημοτικές εκλογές, τις οποίες επιχείρησε να ακυρώσει ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, με προεδρικό διάταγμα, απόφαση που όμως κρίθηκε παράνομη.
Οι συγκεκριμένοι δήμοι ζητούν από την κεντρική εκλογική επιτροπή να εκκενώσει τους χώρους που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά τμήματα.

Ο ΟΑΣΕ καταδίκασε τις επιθέσεις στην Αλβανία

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη καταδίκασε τις βίαιες επιθέσεις σε όργανα που σχετίζονται με τη διοργάνωση των δημοτικών εκλογών, τονίζοντας ότι όλες οι πολιτικές διαδικασίες πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου.

«Κάθε προσπάθεια να εκτροχιαστεί η δημοκρατική διαδικασία με βίαιες ενέργειες παραβιάζει τον νόμο, εμποδίζει την πρόοδο της χώρας και αμαυρώνει τη διεθνή φήμη της», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση και καλεί τις Αρχές της Αλβανίας να λάβουν όλα τα μέτρα, με βάση τη νομοθεσία, για να διωχθούν οι υπεύθυνοι για τη βία.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ