Skip to main content

Άγρια κόντρα στη Βουλή: Η φράση Γεραπετρίτη για τον Χίτλερ

Οι αναφορές του υπουργού, αναφορικά με την ευθύνη που είχε η απλή αναλογική για τον εμφύλιο αλλά και την άνοδο του Χίτλερ στη Γερμανία

Κοντρα ξέσπασε στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, Δ. Τζανακόπουλου και Θ. Παφίλη.

Αφορμή αποτέλεσαν οι αναφορές του υπουργού, αναφορικά με την ευθύνη που είχε η απλή αναλογική για τον εμφύλιο αλλά και την άνοδο του Χίτλερ στη Γερμανία.

Ο υπουργός χαρακτήρισε θεωρητικό απολίθωμα την απλή αναλογική που έχει υπερακοντιστεί πλέον διεθνώς. Ωστόσο σημείωσε πως οι συνέπειες της για τη χώρα, αναφέροντας σε αυτές τον εμφύλιο πόλεμο.

«Την απλή αναλογική την εισάγαγε το Σύνταγμα της Βαϊμάρης και με αυτό οδηγηθήκαμε στις εκλογές του 33’ που με την αδυναμία να σχηματιστεί κυβερνητικός πόλος ανέλαβε την εξουσία ο Χίτλερ», είπε και πρόσθεσε: «Τι προϋποθέτει η εφαρμογή της απλής αναλογικής; Ένα γνήσια διαβουλευτικό πνεύμα και πολιτική ευθυκρισία. Είναι διαβουλευτικό πνεύμα η πολωτική ρητορική για ανόητους σχεδιασμούς και ανίκανη κυβέρνηση; Με αυτή τη λογική θα πηγαίναμε; Με πόλωση και επιθετική ρητορεία δεν λειτουργεί η απλή αναλογική».

Οι αναφορές του υπουργού προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του κ. Τζανακόπουλου ο οποίος του ζήτησε ν’ ανακαλέσει για λόγους ιστορικής ειλικρίνειας και ακρίβειας. «Θέλετε να μου πείτε ότι δεν έφταιγε η συνθήκη των Βερσαλλιών, ο αντισημιτισμός για την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία! Είναι αθλιότητα ιστορική, πολιτική και ιδεολογική που σας καλώ να ανακαλέσετε άμεσα», είπε και πρόσθεσε στο ίδιο μήκος κύματος: «δεν δίστασε να αποδώσει και τον εμφύλιο πόλεμο στην απλή αναλογική! Άλλη μια άθλια ιστορική ανακρίβεια που δεν ανήκει στη σφαίρα του ιστορικού αναθεωρητισμού αλλά στη σφαίρα μιας ακροδεξιάς ρητορείας που δυστυχώς υιοθετεί στο πλαίσιο υπεράσπισης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού».

«Δεν αναφέρθηκα ότι προκλήθηκαν αυτά από την απλή αναλογική αλλά ανέφερα το οντολογικό περιβάλλον! Δεν απέδωσα χαρακτηρισμούς, αν θέλετε χρακτηρισμούς υπάρχει και η τηλεόραση αλλά σε αυτό το κοινοβούλιο ο καθένας είναι ελεύθερος να τοποθετείται!», απάντησε ο κ. Γεραπετρίτης.

Κάπου εκεί στη συζήτηση μπήκε δυναμικά και ο Θ. Παφίλης Παφίλης, ο οποίος είπε δεικτικά: « ποια δημοκρατία; Δικτατορία είναι της αστικής τάξης! Ποια δημοκρατία; Με 50 έδρες μπόνους; Είναι ληστεία! Για να φτιάξετε τι σταθερές κυβερνήσεις; Που θα κάνετε τι; Θα τσακίσουν τον λαό! Έχουμε βγει από τα ρούχα μας υπάρχουν και όρια!», είπε και πρόσθεσε: « ακούσαμε απίστευτα και από τη πλευρά Τσίπρα ότι δήθεν την κρίση και τη χρεοκοπία την έφεραν τα εκλογικά συστήματα! Έλεος έχετε γίνει πλυντήριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Κερδίσατε κίνημα και τους πουλήσατε κυριολεκτικά».

Απευθυνόμενος και πάλι προς τον υπουργό σημείωσε: «πως ήρθε ο Χίτλερ στην εξουσία; Έγινε σύσκεψη των μεγάλων επιχειρήσεων και αποφάσισαν να παραδώσουν την εξουσία στο φασιστικό/ναζιστικό κόμμα. Και στη συνέχεια σύσκεψη τραπεζιτών! Το έκαναν αυτό γιατί πίστευαμ ότι μπορεί να διεξάγει καλύτερα το πόλεμο για να κερδίσει η Γερμανία αυτά που έχασε! Το ΚΚ Γερμανίας πρότεινε συνασπισμό στο σοσιαλιστικό κόμμα που αρνήθηκε».

«Η αναφορά μου ήταν στο ιστορικό πλαίσιο! Προφανώς δεν φταίει η απλή αναλογική! Προφανώς ιστορικά έχετε απόλυτα δίκιο! Ευχαριστώ και συγνώμη», απάντησε ο υπουργός.