Skip to main content

Αγριεύει η κόντρα με τους Τούρκους στην Ανατολική Μεσόγειο

Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για τις πιο κρίσιμες γεωτρήσεις στο θαλάσσιο οικόπεδο 10. Ενδιαφέρον αν οι Τούρκοι θα τολμήσουν να τις παρενοχλήσουν

Ξεκινούν οι προετοιμασίες για την πρώτη γεώτρηση της ExxonMobil – Qatar Petroleum στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς το γεωτρύπανο Stena Icemax έφτασε στον στόχο «Δελφίνη» στο τεμάχιο 10 χτες το βράδυ.

Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για τις πιο κρίσιμες γεωτρήσεις στην περιοχή για πολλούς λόγους. Ο σημαντικότερος; Η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, που περιπολούν για να προστατεύσουν τις εργασίες.

Συνεπώς, είναι πολύ ενδιαφέρον αν οι Τούρκοι θα τολμήσουν να τις παρενοχλήσουν καθ' οιονδήποτε τρόπο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, οι γεωτρήσεις θα γίνουν σε δυο φάσεις. Η πρώτη το Νοέμβρη και η δεύτερη τον Ιανουάριο.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στα οικόπεδα 4-5. Κι αυτό γιατί δεν έχουν παραχωρηθεί σε καμία εταιρεία από κυπριακής πλευράς και σπεύδουν τώρα οι Τούρκοι με το «Μπαρμπαρος» να τα «δεσμεύσουν» για λογαριασμό τους. Το συμπέρασμα; Όλα στην Ανατολική Μεσόγειο παραπέμπουν σε παρτίδα σκάκι. Με άγνωστο αποτέλεσμα, προς το παρόν. Δεδομένο δε θα πρέπει να θεωρείται ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο περίπλοκη στην περίπτωση που στο οικόπεδο 10 οι Αμερικάνοι με τους εταίρους τους Καταρινούς εντοπίσουν κοίτασμα ανάλογο του αιγυπτιακού Ζορ.

Τότε είναι που οι Τούρκοι θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο και μέσο να εξασφαλίσουν μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες της περιοχής. Όλα δείχνουν, συνεπώς, ότι το παιχνίδι μόλις τώρα ξεκινά και δεν θα είναι μόνο δύσκολο, αλλά και επικίνδυνο.