Skip to main content

Agromet: Η startup από τη Θεσσαλονίκη που φέρνει το χωράφι τού αύριο στο σήμερα

Η Agromet του μηχανολόγου μηχανικού Αριστόδημου Ζαμίδη βοηθά τον αγροτικό κόσμο να συμβαδίσει με την ψηφιακή εποχή της γεωργίας

Βάζει τους αγρότες σε ψηφιακά μονοπάτια, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ελέγχουν με επιστημονική ακρίβεια τις καλλιέργειές τους και να προλαμβάνουν προβλήματα και κακοτοπιές στο χωράφι. Άλλωστε, θεωρεί πως η ψηφιακή εποχή της γεωργίας είναι ήδη εδώ και με τις υπηρεσίες της βοηθά τον αγροτικό κόσμο να συμβαδίσει μαζί της, αλλά κυρίως να αξιοποιήσει τα οφέλη της στον μέγιστο βαθμό. Η Agromet, μια start up από τη Θεσσαλονίκη, δημιουργήθηκε το 2018 από τον μηχανολόγο μηχανικό, Αριστόδημο Ζαμίδη, με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών γύρω από την ευφυή γεωργία.  Ήταν δε η φυσική εξέλιξη των αναγκών που αντιμετώπισε στην πορεία της μια άλλη εταιρεία, πάλι του ίδιου, η TractorGPS, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της αγροτεχνολογίας και προσφέρει από το 2010 τεχνολογικές λύσεις -από αγρομετεωρολογικούς σταθμούς μέχρι drones ψεκασμού και συστήματα έξυπνου ποτίσματος- σε κάθε στάδιο της αγροτικής παραγωγής. Η εν λόγω εταιρεία ξεκίνησε με το hardware κομμάτι, σύντομα όμως διέγνωσε την ανάγκη του software και της παροχής υπηρεσιών.

Έτσι, έγινε το επόμενο βήμα, η Agromet, μια επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες ψηφιακών συμβουλών με τη χρήση δικών της εργαλείων. Στην ομώνυμη πλατφόρμα κούμπωσαν μάλιστα τρεις μικρότερες, η Agromet Climate, η Agromet Maps και η Agromet Pests, που καλύπτουν κάθε ανάγκη του παραγωγού για καλύτερη διαχείριση των χωραφιών και των καλλιεργειών του.

Τα ψηφιακά εργαλεία

Με την υπηρεσία Agromet Climate ο παραγωγός έχει πρόσβαση σε αξιόπιστα, ακριβή αγρομετεωρολογικά δεδομένα, που τον διευκολύνουν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη φυτοπροστασία, τη σπορά και την άρδευση. Κάνοντας χρήση της Agromet Climate μπορεί να πάρει την καλύτερη μετεωρολογική πρόβλεψη για το αγρόκτημα και τα χωράφια του. Χρησιμοποιώντας τοπικές μετρήσεις από το δίκτυο των αγρομετεωρολογικών σταθμών της εταιρείας,  τα ακριβή μοντέλα πρόγνωσης καιρού προσαρμόζονται στις τοπικές ιδιομορφίες του μικροκλίματος της περιοχής και συνδυάζονται με πληροφορίες από δορυφόρο και ραντάρ, για να αποδοθεί με μέγιστη ακρίβεια η εξέλιξη του καιρού.

H υπηρεσία Agromet Maps παρέχει τη δυνατότητα απομακρυσμένης επίβλεψης αγροτεμαχίων με χρήση δορυφορικών δεδομένων. Ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με την υπηρεσία advanced map, δίνεται η δυνατότητα παραγωγής χάρτη με ζώνες διαφοροποιημένης λίπανσης σύμφωνα με την παραλλακτικότητα του χωραφιού. Ο παραγωγός μπορεί να χρησιμοποιήσει τους ψηφιακούς χάρτες, για να συγκρίνει οπτικά την εξέλιξη των καλλιεργειών από βδομάδα σε βδομάδα και να διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιεργητικές του πρακτικές μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση. Του δίνεται έτσι η δυνατότητα να δημιουργήσει αναφορές απόδοσης καλλιεργειών και να επιλέξει τις καλύτερες καλλιεργητικές πρακτικές την επόμενη χρονιά.

Με την υπηρεσία Agromet Pests ο παραγωγός έχει αυτόματη ενημέρωση για την εξέλιξη των εντόμων απ’ όλα τα χωράφια του σε καθημερινή βάση, ώστε να ξέρει πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να ψεκάσει. H Agromet Pests προσφέρει απομακρυσμένη παρακολούθηση της ανάπτυξης των εχθρών της καλλιέργειας με φωτογραφικό υλικό, γραφήματα και μοντέλα πρόγνωσης της πορείας και εξέλιξης τους.

Η Agromet έχει πολλά σχέδια για το μέλλον, μεταξύ των οποίων να μεταφέρει την ψηφιακή της γνώση και σε χώρες του εξωτερικού με παρόμοια γεωγραφικά δεδομένα με αυτά της Ελλάδας. Αυτήν την περίοδο αναπτύσσει στο πλαίσιο του Agromet Maps μια υπηρεσία σχετικά με το εδαφολογικό πεδίο, ώστε να δίνονται πλέον χάρτες μέσα από το έδαφος.

Από τα γεωργικά μηχανήματα στην ψηφιακή εποχή της γεωργίας


 
Ο Αριστόδημος Ζαμίδης είναι η τέταρτη γενιά σε μια επιχειρηματική οικογένεια γύρω από τον αγροτικό κλάδο. Όλα ξεκίνησαν από μια εταιρεία γεωργικών μηχανημάτων που δημιούργησε ο προπάππους του στα Γιαννιτσά, καθιέρωσε όμως ο παππούς του και ανέπτυξε ο πατέρας του.

Τα γεωργικά μηχανήματα πρωταγωνιστούσαν στην παιδική ηλικία του Αριστόδημου Ζαμίδη, που ήθελε να συμμετέχει στην κατασκευή τους και να μαστορεύει όσο μπορούσε. Από τα 12 του μάλιστα πήγαινε με τον πατέρα του στην Agrotica και χωρίς να το συνειδητοποιεί οραματιζόταν ήδη το επόμενο βήμα της οικογενειακής επιχείρησης. Το 2010 ήρθε η TractorGPS, με τον ίδιο να βλέπει μπροστά και να έχει έντονες ανησυχίες για το πώς θα εξελισσόταν ο αγροτικός κλάδος. Από πολύ νωρίς άλλωστε διέγνωσε την ευκαιρία της ευφυούς γεωργίας.

Μάλιστα, σε μικρό χρονικό διάστημα η TractorGPS κατάφερε να διαθέτει πάνω από το 30% της αγοράς στο κομμάτι του αγροτεχνολογικού hardware. Η επόμενη κίνηση, η Agromet, ήρθε να ολοκληρώσει τον κύκλο των υπηρεσιών γύρω από την ευφυή γεωργία και να δώσει ένα ακόμα χρήσιμο εργαλείο στον αγροτικό κόσμο.