Skip to main content

Αγροτεχνολογία: Πώς τα cluster προωθούν τις ψηφιακές τεχνολογίες μέσω InoFA

Προϋποθέσεις της αποδοχής τεχνολογίας είναι οι καλλιέργειες υψηλής αξίας ανά στρέμμα, καθώς και η εκπαίδευση και υποκίνηση αγροτών

Τον ρόλο των cluster στην προώθηση των ψηφιακών τεχνολογιών και αειφόρων αγροτικών πρακτικών περιέγραψε στο 9ο συνέδριο αγροτεχνολογίας ο διευθυντής του γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Φίλιππος Παπαδόπουλος, περιγράφοντας μάλιστα το Internet of Food Alliance (InoFA).

O κ. Παπαδόπουλος είπε πως η ψηφιακή τεχνολογία δεν μπορεί να δώσει λύσεις για όλα και θα έχει και νικητές και χαμένους.

Επισήμανε δε πως προϋποθέσεις της αποδοχής τεχνολογίας είναι οι καλλιέργειες υψηλής αξίας ανά στρέμμα, καθώς και η εκπαίδευση και υποκίνηση αγροτών.

Παράλληλα επισήμανε πως πρέπει να δοθεί έμφαση από πλευράς αγροτών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Περιγράφοντας cluster αγροδιατροφής Internet of Food Alliance (InoFA), ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για μια εφοδιαστική αλυσίδα περιστοιχισμένη από παρόχους υπηρεσιών.

Όπως περιέγραψε ο συνδετικός ιστός είναι η φτηνή και ασφαλής συνδεσιμότητα μέσω δικτύου υπερβραχέων ραδιοκυμάτων LoRa.

Ακολούθως επισήμανε τη σύνδεση των κρίκων της αλυσίδας μέσω B2B ηλεκτρονικής πλατφόρμας καθώς και τη δυνατότητα benchmarking αειφόρων πρακτικών.

Σημαντική σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο είναι η επικοινωνία με τον καταναλωτή μέσω QR Codes και instore digital beacons.

Μάλιστα επισήμανε τη δυνατότητα επιδότησης επενδύσεων σε ψηφιακές λύσεις έως 500.000 ευρώ.