Σάββατο 4 Απριλίου 2020
x

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ: ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΜΑΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΥΜΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ

Αγροτικοί σύλλογοι και αμβυκούχοι του Τυρνάβου καθησυχάζουν τον καταναλωτή και την πώληση και διάθεση του χύμα τσίπουρου.

Την επανεξέταση του ρυθμιστικού πλαισίου για το χύμα τσίπουρο και την τσικουδιά, «προασπίζοντας το πλαίσιο ύπαρξης χιλιάδων αμπελοκαλλιεργητών/διήμερων αποσταγματοποιών», ζητούν με ανακοίνωσή τους αγροτικοί σύλλογοι του δήμου Τυρνάβου και ο Σύλλογος Αμβυκούχων Τυρνάβου.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους με την «άδικη και παράλογη» απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, «η παραγωγή τσίπουρου παραδίδεται αποκλειστικά στους μεγάλους αποσταγματοποιούς», την ώρα που το τσίπουρο των μικρών αποσταγματοποιών «όχι μόνο είναι άριστο ποιοτικά, άλλα αυτομάτως εγγυάται και την αγνότητα του, αφού εμείς διαθέτουμε την Α΄ύλη, που με τόση αγάπη παράγουμε». Παράλληλα, τονίζουν πως η παραγωγή του «είναι ένα επιπλέον έσοδο που στηρίζει την αγροτική οικογένεια και κατ’ επέκταση την παραμονή χιλιάδων αμπελοκαλλιεργητών στην ελληνική ύπαιθρο».

«Η Ελληνική Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν με λογική και σύνεση, να επανεξετάσουν την υπόθεση “χύμα τσίπουρο/τσικουδιά” και να δοθεί επιτέλους μία οριστική λύση, προασπίζοντας το πλαίσιο ύπαρξης χιλιάδων αμπελοκαλλιεργητών/διήμερων αποσταγματοποιών» καταλήγει η ανακοίνωση των συλλόγων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των συλλόγων:

Τις τελευταίες μέρες πραγματοποιείται μία στοχευμένη προσπάθεια αμαύρωσης του χύμα τσίπουρου/τσικουδιάς και των παραγωγών του, ήτοι οι (διήμεροι) μικροί αποσταγματοποιοί. Σύμφωνα με την Υ.Α. 91354/2017, το τσίπουρο/τσικουδιά των μικρών αποσταγματοποιών, δηλαδή των αμπελοκαλλιεργητών μετονομάζεται εφεξής σε «προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών» με υποχρεωτική αναγραφή της νέας ονομασίας του, είτε στα παραστατικά διακίνησης, είτε στους καταλόγους των χώρων εστίασης, επιβάλλοντας παράλογα πρόστιμα σε όσους παραβούν τον νόμο. Ξαφνικά, μία “αιώνια” παράδοση και ένα προϊόν-ονομασία (τσίπουρο/τσικουδιά), που προήλθε από τον κόπο και τον μόχθο των Ελλήνων αμπελουργών διαστρεβλώνεται βάσει μιας άδικης και παράλογης απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Κατά αυτόν τον τρόπο παραδίδεται η παραγωγή τσίπουρου αποκλειστικά στους μεγάλους αποσταγματοποιούς, τη στιγμή που το τσίπουρο εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά, μόλις το 1988.

Εμείς, οι σύλλογοι των παραδοσιακών αποσταγματοποιών (διημέρων), με αίσθημα ευθύνης να προστατέψουμε την πατρότητα της ονομασίας του τσίπουρου/τσικουδιάς και τον καταναλωτή, επιμένουμε πως το χύμα τσίπουρό μας, όχι μόνο είναι άριστο ποιοτικά, άλλα αυτομάτως εγγυάται και την αγνότητα του, αφού εμείς διαθέτουμε την Α΄ύλη, που με τόση αγάπη παράγουμε.

Μετά την πρωτοφανή επίθεση ανυπόστατων δημοσιευμάτων που τρομοκράτησαν τον καταναλωτή, εμείς, οι παραδοσιακοί “καζανιάρηδες” είμαστε εδώ να καθησυχάσουμε τον καταναλωτή για την πώληση και τη διάθεση του προϊόντος μας.

Το χύμα τσίπουρο/τσικουδιά έχει πλαίσιο ύπαρξης βάσει του Ν. 2969/2001, έχει ιστορική διάσταση, είναι άμεσα συνυφασμένο με τον αμπελουργό και το σταφύλι του, είναι ένα επιπλέον έσοδο που στηρίζει την αγροτική οικογένεια και κατ’ επέκταση την παραμονή χιλιάδων αμπελοκαλλιεργητών στην ελληνική ύπαιθρο, είναι απόκτημα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας, είναι καθαρό, γευστικό, είναι ευωδιαστό, είναι ποιοτικό, είναι η ψυχή και το πνεύμα των Ελλήνων.

Η Ελληνική Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν με λογική και σύνεση, να επανεξετάσουν την υπόθεση “χύμα τσίπουρο/τσικουδιά” και να δοθεί επιτέλους μία οριστική λύση, προασπίζοντας το πλαίσιο ύπαρξης χιλιάδων αμπελοκαλλιεργητών/διήμερων αποσταγματοποιών.

Αγροτικοί Σύλλογοι Δήμου Τυρνάβου και Σύλλογος Αμβυκούχων Τυρνάβου
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ