Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020
x

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Η ισχυροποίηση των συνεταιρισμών μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης του αγροτικού τομέα και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και θα έχει αυξανόμενες επιπτώσεις τα τελευταία χρόνια στην αγροτική παραγωγή της χώρας, οι οποίες μπορούν να μετριαστούν με όπλο τη συμμετοχή των αγροτών σε συλλογικές δράσεις και την ισχυροποίηση των συνεταιρισμών.

Το παραπάνω είναι το βασικό συμπέρασμα της τελευταίας ενότητας του 2ου συνεδρίου με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Αγροτική Ανάπτυξη» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ του ΣΑΣΟΕΕ, Χρήστος Τσιχήτας, αναφέρθηκε στη σταθερά ανοδική πορεία του ΕΑΣ τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια, χαρακτηρίζοντάς τον εταιρεία-πρότυπο. «Η κλιματική αλλαγή είναι ένα αδιαμφισβήτητο και αποδεδειγμένο γεγονός και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία. Οφείλουμε να προσαρμοστούμε σε αυτή και να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα, όπως να επενδύσουμε στις ΑΠΕ. Η νέα ΚΑΠ δίνει τα περιθώρια και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που απαιτούνται. Δεν πρέπει να μπούμε στη λογική των αποζημιώσεων», τόνισε.

Ο Σταμάτης Αγγελόπουλος, αντιπρύτανης έρευνας και δια βίου μάθησης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στον οικονομικό αντίκτυπο των Συστημάτων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΣΟΔ) γεωργικών προϊόντων. «Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η πρωτογενής παραγωγή δημιουργούν την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο, το οποίο πρέπει να είναι έξυπνο και ανταγωνιστικό, να προστατεύει το περιβάλλον και να προωθεί την αειφορική χρήση της γης», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΣΟΔ είναι ένα σύστημα που βάζει κανόνες κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να ελέγχεται καλύτερα η παραγωγή, να υπάρχει ορθή χρήση των διαθέσιμων πόρων και να προστατεύεται το περιβάλλον. Μέσω του ΣΟΔ μειώνεται το μεταβλητό κόστος της παραγωγής, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους των φαρμάκων και λιπασμάτων, το οποίο με τη σειρά του φέρνει αύξηση του ακαθάριστου κέρδους, σημείωσε ο κ. Αγγελόπουλος. Ως παράδειγμα υιοθέτησης ΣΟΔ έφερε την παραγωγή ροδακινιάς στην Ημαθία, όπου υπάρχει ευρύτατη διάδοσή του.

Το ΣΟΔ, όπως είπε, εφαρμόζεται κυρίως από αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι πέρα από την επίτευξη χαμηλότερου κόστους εφαρμογής του συστήματος ανά άτομο παρουσιάζουν το πλεονέκτημα της καλύτερης οργάνωσης της διάθεσης στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Ευθύμιος Φωτεινός, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας και η χρονική επέκταση των περιόδων βροχοπτώσεων και ξηρασίας, σημειώνοντας πως η Μεσόγειος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε αυτές. Όπως διαπίστωσε, οι καλλιέργειες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι το σιτάρι, το βαμβάκι, το καλαμπόκι, η ελιά και τα αμπέλια. Υπογράμμισε την ανάγκη υιοθέτησης πρακτικών γεωργίας ακριβείας, με ορθή διαχείριση των πόρων και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. «Μοχλός ανάπτυξης σε όλα τα παραπάνω οφείλουν να είναι οι συνεταιρισμοί, οι οποίοι εφόσον ισχυροποιηθούν, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μία συνετή και βιώσιμη χρήση των διαθέσιμων πόρων, όπως το νερό, και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών γεωργικών προϊόντων. Πρέπει να εφαρμοστούν πρακτικές προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, να υιοθετηθεί μία στρατηγική για την καλύτερη διαχείριση του νερού και να ενισχυθεί η ικανότητα του πρωτογενή τομέα να προσαρμόζεται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», τόνισε.

«Η Θεσσαλία διψάει», επεσήμανε ο διευθυντής επικοινωνίας του Συνεταιριστικού Ομίλου της ΕΑΤ Τρικάλων, Λάζαρος Μάμαλης, σημειώνοντας πως η αγροτική ανάπτυξη που επιδιώκει η χώρα δεν είναι δυνατή χωρίς ένα ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα. Αναφέρθηκε στην περίπτωση του εργοστασίου γάλακτος Τρίκκη, το οποίο η ΕΑΣ Τρικάλων απέκτησε ως πτωχευμένη εταιρεία και κατόρθωσε να την εξυγιάνει και να την εδραιώσει στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται ο τζίρος της και πλέον να ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ.

Στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελαιουργία αναφέρθηκε ο γγ του ΣΑΣΣΟΕΕ, Γιώργος Κατσούλης, ενώ το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» παρουσίασε η διευθύνουσα σύμβουλός του, Έφη Λαζαρίδου.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ