Skip to main content

ΑΓΣ: Αποφοίτηση των μαθητών Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικού Λυκείου

Η ζωή που ξεκινάτε μπορεί να μην είναι πάντοτε δίκαιη, αλλά θα είναι όμορφη, είπε στους απόφοιτους ο πρόεδρος Δρ. Πάνος Κανέλλης

Σεμνή και συγκινητική ήταν η τελετή αποφοίτησης των μαθητών του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 20 Ιουνίου στην πλατεία «Ιωάννης Μοσκαχλαϊδής», μπροστά από το επιβλητικό Princeton Hall.

Σε κάποια από τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Σχολής αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, Δρ. Πάνος Κανέλλης. «Τα λύκεια της Σχολής θεωρούνται σήμερα κορυφαία στον Ελληνικό χώρο σε σπουδές που αφορούν στο περιβάλλον, τη σύγχρονη γεωπονία και τις επιστήμες ζωής. Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα Study U.S.A. εξασφάλισε πλήρεις υποτροφίες σε έξι τελειόφοιτους για να σπουδάσουν σε επίλεκτα πανεπιστήμια των Η.Π.Α. Για τους μαθητές που επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, η Σχολή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εισαγωγή τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Είμαστε περήφανοι για τους απόφοιτούς μας που δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στον αγροδιατροφικό τομέα εξελίσσοντας τις οικογενειακές επιχειρήσεις τους», τόνισε. Ολοκλήρωσε την ομιλία του υπενθυμίζοντας στους τελειόφοιτους ότι είναι μέλη της οικογένειας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. «Η ζωή που ξεκινάτε μπορεί να μην είναι πάντοτε δίκαιη, αλλά θα είναι όμορφη. Θα είναι γεμάτη προκλήσεις και νέα ενδιαφέροντα. Ακολουθήστε τα με θάρρος και αποφασιστικότητα και θα γίνουν κομμάτι σας. Η γνώση που πήρατε από τη Σχολή, σας έχει δώσει τα εφόδια για το μακρύ ταξίδι», κατέληξε ο Δρ. Κανέλλης.

Κεντρικός ομιλητής της τελετής αποφοίτησης ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της NLG S.A. και απόφοιτος της Σχολής, κ. Κωνσταντίνος Κράββας, ο οποίος τόνισε ότι από την ίδρυση της το 1904, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή βάζει με επιτυχία εφόδια στις «βαλίτσες» των αποφοίτων της, και τους προετοιμάζει να συνεχίσουν με επιτυχία τη ζωή και την καριέρα τους. «Επί 115 χρόνια η διοίκηση, το προσωπικό, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, με την αμέριστη υποστήριξη ενός μεγάλου δικτύου φίλων και υποστηρικτών, προσπαθούν να δώσουν ότι μπορούν σε εμάς τους μαθητές και αποφοίτους, ώστε να πετύχουμε στη ζωή και την καριέρα μας. Η Σχολή συνεχώς αλλάζει και η ίδια, ώστε να μας προσφέρει τα πιο σύγχρονα και χρήσιμα για την εποχή μας εφόδια», τόνισε. Στην ιδιαίτερα συγκινητική ομιλία του αναφέρθηκε στην πολύχρονη προσφορά της Σχολής στον αγροδιατροφικό τομέα και απευθυνόμενος στους απόφοιτους της τάξης 2019 είπε: «Η ‘βαλίτσα’ που επί τρία χρόνια σας ετοίμαζε η Σχολή, σήμερα έκλεισε. Έχει μέσα πολλά πράγματα, πολλά από τα οποία δεν ξέρετε καν ότι είναι εκεί. Καθώς θα προχωράτε στη ζωή σας θα ανακαλύπτετε με χαρά και συγκίνηση ότι κάποιος έβαλε μέσα ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Πάρτε την μαζί σας, κρατήστε την κοντά σας όσο ζείτε, και μην διστάσετε να την ανοίξετε και να την ψάξετε όσες φορές χρειαστεί».

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο απόφοιτος της Σχολής, κ. Απόστολος Σαμούδης, ο οποίος σήμερα είναι γενικός διευθυντής της SIPCAM Hellas Ltd. Τόνισε ότι η τεχνολογία θα συνεχίσει να επιφέρει σημαντικές επαναστατικές αλλαγές στον αγροδιατροφικό τομέα και κάλεσε τους απόφοιτους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Μάλιστα, τους προέτρεψε να υιοθετήσουν τη συμβουλή που πάντα του έδινε η γιαγιά του: «μορφώσου και γίνε χρήσιμος στην κοινωνία».

Ακολούθησαν οι αποχαιρετιστήριες ομιλίες των προέδρων των δεκαπενταμελών συμβουλίων των Δευτεροβάθμιων Σχολείων, Βασίλη Γκίρλου (ΓΕΛ) και Θεόδωρου Γεννετίδη (ΕΠΑΛ). «Η Σχολή στο σύνολό της, μας ώθησε να κατανοήσουμε τις κλίσεις και τις επιθυμίες μας, βοηθώντας μας έτσι να εντοπίσουμε και να θέσουμε τους στόχους μας. Μας έδειξε πως τίποτα δεν είναι αδύνατο, αρκεί να δουλέψουμε και να προσπαθήσουμε σκληρά για αυτό. Νιώθουμε τεράστια ευγνωμοσύνη για τους καθηγητές μας. Στάθηκαν δίπλα μας, με σεβασμό, κατανόηση και αγάπη. Ο ρόλος τους συχνά ξεπέρασε εκείνον του απλού δασκάλου και για αυτό θα τους έχουμε πάντα στην καρδιά μας», είπαν καταχειροκροτούμενοι.

Την παρουσίαση του Student Services Center έκανε η Dean κ. Εύα Κανέλλη. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του Τμήματος, για τις οποίες έγιναν και οι σχετικές επιδόσεις βραβείων.

Την παρουσίαση του Γενικού Λυκείου και την απονομή βραβείων στους καθηγητές και μαθητές που διακρίθηκαν έκανε ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου κ. Πάρης Πετράς. «Στο σχολείο μας δίνουμε έμφαση στην πολύπλευρη εκπαίδευση. Πάντα δίνεται στους μαθητές η δυνατότητα να συμμετέχουν σε δράσεις με αντικείμενα επιστημονικά, πολιτιστικά, αθλητικά, προγράμματα που δίνουν γνώσεις και εμπειρίες  σε σχέση με την αγορά και τις επιχειρήσεις αλλά και επαφή με τον αγροδιατροφικό τομέα που αποτελεί την παράδοση της παρεχόμενης από την Αμερικανική γεωργική Σχολή εκπαίδευσης», είπε. Ακολούθησε αντίστοιχη παρουσίαση του Επαγγελματικού Λυκείου και απονομή βραβείων από τον διευθυντή κ. Δημήτρη Σλαβούδη, ο οποίος από την ερχόμενη σχολική χρονιά θα αναλάβει τα ηνία του νέου Γυμνασίου Χασιώτη. Μάλιστα κατά την παράδοση της αποφοίτησης, ένας από τους διακριθέντες μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου έλαβε ένα… ζωντανό βραβείο και πιο συγκεκριμένα ένα… μοσχαράκι!

Παρόντες στην τελετή αποφοίτησης ήταν ο Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη κ. Gregory W. Pfleger, Jr, έφοροι της Σχολής, επίσημοι προσκεκλημένοι και φυσικά οι φίλοι και οι οικογένειες των μαθητών.