Skip to main content

Αιολική ενέργεια: Η εισροή κεφαλαίων ενδυναμώνει τους δυνατούς

Η μεγάλη εισροή κεφαλαίων στην αιολική ενέργεια απειλεί να απορροφήσει τις μικρές εταιρίες και να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τις μεγάλες.
Οι μικρές εταιρίες αιολικής ενέργειας κινδυνεύουν να απορροφηθούν εξαιτίας της μεγάλης εισροής κεφαλαίων στον κλάδο, τα οποία, σύμφωνα με το  Reuters, αναμένεται να ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο τους δυνατούς.

Ο κλάδος αιολικής ενέργειας έχει αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας τον τελευταίο 1,5 χρόνο εξαιτίας της ανάγκης κατασκευής αιολικών πάρκων που προϋποθέτουν τη δέσμευση πολλών κεφαλαίων. Προβλήματα ρευστότητας είχαν και οι πελάτες, οι οποίοι ανέβαλαν τα έργα για το επόμενο έτος.

Ωστόσο, η πρόσφατη κινητικότητα στον κλάδο, όπως η προσφορά εξαγοράς από την Infinis για την Novera Energy και η πώληση του μεριδίου της Centrica σε τρία αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ, υποδηλώνει αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος στην αιολική ενέργεια.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές, οι μικρότερες παίκτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, εξαιτίας του ότι θεωρούνται ριψοκίνδυνες επενδυτικές επιλογές.

«Πολλοί μικροί παίκτες στον κλάδο αιολικής ενέργειας αποδεικνύονται πολύ μικροί, για να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία και, παρότι πολλές φορές διαθέτουν μεγάλα κανάλια, δεν έχουν τα οικονομικά μέσα, για να τα αξιοποιήσουν», σχολιάζει ο Φίλιπ ντε Γουέκ, διαχειριστής του αμοιβαίου κεφαλαίου Clean Energy-P Cap-EUR.