Skip to main content

Airbnb: Χιλιάδες κρατήσεις για τη στήριξη Ουκρανών

Σχεδόν 2.000.000 δολάρια διοχετεύθηκαν στην Ουκρανία από κρατήσεις διαμερισμάτων σε πολιορκούμενες πόλεις

Xιλιάδες χρήστες της πλατφόρμας μίσθωσης διαμερισμάτων Airbnb προχώρησαν σε κρατήσεις διαμερισμάτων στην Ουκρανία, όχι για να περάσουν εκεί μερικές μέρες, αλλά για να στηρίξουν οικονομικά τους ουκρανούς ιδιοκτήτες. Μέσα σε μόλις δύο μέρες καταβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σχεδόν 2.000.000 δολάρια για περισσότερες από 61.000 διανυκτερεύσεις στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρίας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP την Τρίτη.

Μετά την κράτηση και προπληρωμή των διαμερισμάτων στην πλατφόρμα Airbnb ορισμένοι χρήστες δημοσίευσαν στο ίντερνετ τις απαντήσεις ουκρανών ιδιοκτητών, οι οποίοι ευχαριστούσαν τους «πελάτες» τους για την οικονομική, αλλά προπαντός την ηθική στήριξη.

Θέλουν να βοηθήσουν όσο μπορούν τους Ουκρανούς

Η Μέγκαν Μπάμφορντ από το Έντμοντον του Καναδά, μια από τους χρήστες της αμερικανικής πλατφόρμας, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι έκλεισε με τον σύζυγό της διαμερίσματα στις υπό πολιορκία πόλεις Κίεβο και Χάρκοβο: «Αισθάνομαι άσχημα που απολαμβάνω την ασφάλεια και τις ανέσεις εδώ στο σπίτι μου στον Καναδά. Αν πριν από πέντε χρόνια κάποιος μου έλεγε ότι η ιστοσελίδα Airbnb θα μετατρεπόταν σε χρήσιμο μέσο επικοινωνίας εν καιρώ πολέμου θα του έλεγα ότι είναι τρελός».

Η Καναδέζα τονίζει στο AFP ότι χρησιμοποιεί το Airbnb για να βοηθήσει όσο είναι εφικτό τους Ουκρανούς στην πατρίδα τους. Ελπίζει ότι με τα χρήματα αυτά οι «οικοδεσπότες» της θα μπορούσαν ίσως να εγκαταλείψουν τις πόλεις τους. Παράλληλα ωστόσο η Μέγκαν Μπάμφορντ λέει ότι δίνει χρήματα και σε οργανώσεις αρωγής.

Η Airbnb στηρίζει την πρωτοβουλία των χρηστών

Ας σημειωθεί ότι η πλατφόρμα Airbnb δεν είχε την πρωτοβουλία για την εκστρατεία στήριξης Ουκρανών στην Ουκρανία, αλλά την υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρίας Μπράιν Τσέσκι δημοσίευσε μηνύματα χρηστών που βοήθησαν οικονομικά  με κρατήσεις ουκρανούς εκμισθωτές.

Παράλληλα η Airbnb ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προσφέρει σε μέχρι 100.000 ανθρώπους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της ρωσικής εισβολής, ολιγοήμερες διανυκτερεύσεις δωρεάν. Την ίδια στιγμή η αμερικανική πλατφόρμα ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη δραστηριότητά της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Περίπου 28.000 εκμισθωτές στην Airbnb σε παγκόσμιο επίπεδο προσφέρουν τα διαμερίσματά τους σε πρόσφυγες, ενώ παράλληλα διοχετεύθηκαν περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες οργανώσεις αρωγής, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της  πλατφόρμας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (AFP)

Πηγή: Deutsche Welle