Skip to main content

Επένδυση και απόσβεση με Airbnb - Τέσσερα παραδείγματα από Θεσσαλονίκη

Έρευνα Αμερικανών φοιτητών κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη. Παραδείγματα από Αγ. Σοφίας, Ροτόντα, Ανάληψη και Νεάπολη.

Το Airbnb δεν αποτελεί μόνο πιθανή λύση για όσους έχουν ανεκμετάλλευτα ακίνητα- διαμερίσματα- που θέλουν να αξιοποιήσουν για την εξασφάλιση εισοδήματος, αλλά και συμφέρουσα επιλογή για όσους θέλουν να επενδύσουν στη βραχυχρόνια μίσθωση και είναι διατεθειμένοι να κινηθούνε πιο ...επαγγελματικά.

Σύμφωνα με την έρευνα που έκαναν τρεις Αμερικανοί φοιτητές και μεγάλο μέρος των συμπερασμάτων της οποίας παρουσιάστηκαν ήδη από τη Voria.gr (δείτε εδώ), η αγορά διαμερισμάτων δεύτερο χέρι – ακόμη και με τη λήψη δανείου- η ανακαίνιση και επίπλωσή τους, συμφέρει καθώς μπορεί να εξασφαλίσει μηνιαία έσοδα από περίπου 500 ευρώ το μήνα, έως και 4.000 ευρώ, αν βρίσκεται στην περιοχή γύρω από την Πλατεία Αριστοτέλους. Επιπλέον, όπως σημειώνεται, ο χρόνος απόσβεσης μίας τέτοιας συνολικής επένδυσης είναι μεταξύ 5-6 ετών πλην των περιπτώσεων κοντά στην Αριστοτέλους, που μπορεί να απαιτηθούν ως και 12 χρόνια.

Τα ευρήματα της έρευνας, ως προς αυτά τα δύο στοιχεία, αντιμετωπίστηκαν με κάποιο σκεπτικισμό από δύο επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης κ. Άγγελος Πασαλίδης, χαρακτήρισε τον χρόνο απόσβεσης, «μαγικό» καθώς συνήθως τα 12-15 χρόνια είναι ένας καλός χρόνος απόσβεσης της επένδυσης σε ακίνητο. Ο κ. Δημήτρης Τζιβράς, διευθυντής του Γραφείου της CBREAtria στη Θεσσαλονίκη, θεώρησε κάπως αισιόδοξη την εκτίμηση για μηνιαίο έσοδο 1.400 ευρώ και άνω και έως τις 2.000 ευρώ, από διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στην περιοχή της Ροτόντα.

Την έρευνα, που βασίστηκε και σε συνεντεύξεις, υπενθυμίζεται ότι έκαναν τρεις Αμερικανοί φοιτητές κατά τη διάρκεια δίμηνης παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τους Daniel Crosby, Jean Furter και Brooke Pierce, φοιτητές του Tμήματος Ιnterdisciplinary & Global Studies του  Worcester Polytechnic Institute της Μασαχουσέτης.

Αυτό που προκύπτει από τη διερεύνηση τεσσάρων επενδυτικών περιπτώσεων, case studies, είναι ότι ο επενδυτής θα έχει υψηλότερα έσοδα, που θα φτάνουν ως και τα 75 ευρώ ανά διανυκτέρευση για ολόκληρο διαμέρισμα, αν το ακίνητό του βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και μάλιστα στα πιο περιζήτητα σημεία, προς το παραλιακό μέτωπο και πέριξ της Πλατείας Αριστοτέλους. Αντιθέτως, τα έσοδα μειώνονται όσο απομακρύνεται κάποιος από το κέντρο, είτε δυτικά, είτε και ανατολικά, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ μικρότερη και η απαιτούμενη επένδυση, η μηνιαία δόση του δανείου και ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης.

Συγκεκριμένα, η ομάδα των φοιτητών εξέτασε τις περιπτώσεις τεσσάρων διαμερισμάτων- κατασκευής δεκαετίας 1960, που βρίσκονται:  κοντά στο παραλιακό μέτωπο της Ανάληψης, στη περιοχή της Ροτόντα, επί της οδού Αγίας Σοφίας και κοντά στην Πλατεία Αριστοτέλους και, ένα τέταρτο, δυτικά, στο τμήμα της  Νεάπολης κοντά στο όριο με το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ακίνητο Ανάληψης, οδός Ορέστου, κοντά στη Νέα Παραλία:

Διαμέρισμα 55 τ.μ., με τίμημα αγοράς 55.000 ευρώ ή προς 1.000 ευρώ/τ.μ.. Δαπάνη ανακαίνισης 5.000-8.000 ευρώ. Διαθέτει 1 υπνοδωμάτιο, φιλοξενεί 2-4 άτομα. Ενοικίαση προς 35-50 ευρώ/διανυκτέρευση. Μηνιαίο έσοδο από 250 – 1.000 ευρώ. Μηνιαία δόση δανείου, 157 ευρώ. Απόσβεση της συνολικής επένδυσης σε 5,5 έτη.

Ακίνητο περιοχή Ροτόντα, οδός Αρριανού:

Στην περιοχή της Ροτόντα, μια περιοχή στο κέντρο της πόλης και πολύ δημοφιλή στους φοιτητές, οι τιμές ανεβαίνουν, όπως φαίνεται και στο παράδειγμα που εξετάσθηκε.

Διαμέρισμα 50 τ.μ., τίμημα αγοράς 65.000 τ.μ. ή προς 1.300 ευρώ/τ.μ. Δαπάνη ανακαίνισης 6.000-10.000 ευρώ. Διαθέτει 1 υπνοδωμάτιο, φιλοξενεί 2-4 άτομα. Ενοικίαση προς 40-65 ευρώ/διανυκτέρευση. Μηνιαίο έσοδο 1.400 – 2.000 ευρώ. Μηνιαία δόση δανείου 185 ευρώ. Απόσβεση της επένδυσης σε 4-5 χρόνια.

Ακίνητο επί της οδού Αγ. Σοφίας, κοντά στην Πλατεία Αριστοτέλους

Διαμέρισμα 75 τ.μ., τίμημα αγοράς 200.000 ευρώ ή προς 2.667 ευρώ/τ.μ. Δαπάνη ανακαίνισης 4.000-10.000 ευρώ. Διαθέτει 2 υπνοδωμάτια, φιλοξενεί 4-6 άτομα. Ενοικίαση προς 50-75 ευρώ/διανυκτέρευση. Μηνιαίο έσοδο 1.000-4.000 ευρώ. Μηνιαία δόση δανείου 570 ευρώ. Απόσβεση της επένδυσης σε 6-12 χρόνια.

Διαμέρισμα στη Νεάπολη (κοντά στην οδό Παναγίας Φανερωμένης)

Διαμέρισμα 65 τ.μ., τίμημα αγοράς 40.000 ευρώ ή προς 615 ευρώ/τ.μ.. Δαπάνη ανακαίνισης 5.000 ευρώ. Διαθέτει 1 υπνοδωμάτιο, φιλοξενεί 2-4 άτομα. Ενοικίαση προς 20-60 ευρώ/διανυκτέρευση. Μηνιαίο έσοδο 400- 1.000 ευρώ. Μηνιαία δόση δανείου 114 ευρώ Απόσβεση της επένδυσης σε 4-7 χρόνια.

Τα παραπάνω παραδείγματα είναι ενδεικτικά βεβαίως, αλλά θα πρέπει να τονιστεί αυτό το οποίο επισήμαναν όσοι ασχολούνται με το Airbnb αλλά και οι ανωτέρω επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων, ότι η βραχυχρόνια μίσθωση απαιτεί σοβαρή δέσμευση και συστηματική αντιμετώπιση της δραστηριότητας από τους ιδιοκτήτες/διαχειριστές των ακινήτων.

Το Airbnb είναι μία λύση για την εκμετάλλευση ακινήτων και την απόκτηση εισοδήματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μία εύκολη λύση. Ωστόσο, είναι μία αγορά που άνοιξε για τα καλά και η οποία πιθανότατα θα επεκταθεί κι άλλο, όταν τεθεί επιτέλους σε λειτουργία το Μετρό.