Skip to main content

Αισιοδοξία στον ΟΗΕ για την πορεία του Κυπριακού

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία εμφανίστηκε ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του διεθνούς Οργανισμού στο Κυπριακ
Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία εμφανίστηκε ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο ειδικός σύμβουλος του γγ του διεθνούς Οργανισμού στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Τόσο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης εντός της αίθουσας του Σ.Α., όσο και σε δηλώσεις του μετά, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι συναντήσεις μεταξύ των «δυο ηγετών» θα επαναληφθούν την προσεχή Τρίτη και τώρα «οι ηγέτες εστιάζονται στο περιουσιακό, ένα κεφάλαιο στο οποίο έχει γίνει έργο, είναι πολύ δύσκολο θέμα, το οποίο χρειάζεται να επιλυθεί στο πλαίσιο της συνολικής διευθέτησης».

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ επεσήμανε την ανάγκη «συνέχισης και ενίσχυσης του μομέντουμ των συνομιλιών», εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευκαιρία που είχε να ενημερώσει το Σ.Α. σ΄ αυτήν τη φάση και για την υποστήριξη που του προσφέρει στις προσπάθειες του ιδίου και του γ.γ.

Σε ερώτηση αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα υποστήριξε ότι «είναι θέμα των δύο ηγετών», επαναλαμβάνοντας την αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν των κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ στις 21 Δεκεμβρίου 2009 για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2010, προσθέτοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι είναι περισσότερο σαφείς στην εξήγηση της άποψης ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2010, ενώ οι Ελληνοκύπριοι είναι λιγότερο σαφείς και ενθουσιώδεις να υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες».

Στη συνέχεια, ο κ. Ντάουνερ ισχυρίστηκε ότι ο κ. Έρογλου θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και συμφώνησε ότι υπήρχε «πολύ καλή χημεία» μεταξύ των κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ, αλλά τόνισε ότι στο δείπνο που παρέστησαν οι κ.κ. Χριστόφιας και Έρογλου δημιουργήθηκε μια «πολύ καλή ατμόσφαιρα και καλή προσωπική σχέση».

Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε επίσης ότι «αν και οι προσωπικές σχέσεις έχουν τη σημασία τους στις διεθνείς σχέσεις, εκείνο που μετρά είναι τα θέματα και οι πολιτικές, καθώς και η εξεύρεση τρόπων να φτάσουμε σε συμφωνία με την οποία οι δύο πλευρές θα ζήσουν», σημειώνοντας ξανά ότι «η όποια συμφωνία θα τεθεί σε δύο χωριστά δημοψηφίσματα, τα οποία θα πρέπει να υπερψηφιστούν».

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής τους από τον κ. Ντάουνερ, επανέλαβαν την πλήρη υποστήριξή τους στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και εξέφρασαν την ελπίδα να βρεθεί λύση μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Ο Ρώσος αντιπρόσωπος τόνισε την ανάγκη να μην υπάρχουν πιέσεις για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Στο μεταξύ, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κατέληξαν σε συμφωνία αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) για το σχέδιο ψηφίσματος το οποίο αναμένεται να εγκριθεί την ερχόμενη Δευτέρα, καλωσορίζοντας την έκθεση του Γ.Γ. για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό, όσο και για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για την οποία αποφασίζεται η εξάμηνη ανανέωση της παρουσίας της στο νησί.

Μετά από έντονες αντιδράσεις της Λευκωσίας, επιτεύχθηκε συμφωνία στο σχέδιο ψηφίσματος με τον περιορισμό στο προοίμιο της ευχής για λύση μέσα στο 2010 και με προσθήκη της φράσης «ή δυνατόν να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς». Μεταξύ άλλων, χαιρετίζεται η πρόθεση του Γ.Γ. να υποβάλλει τον ερχόμενο Νοέμβριο έκθεση, ενώ στο διατακτικό μέρος του σχεδίου ψηφίσματος επαναλαμβάνονται οι αναφορές για λύση στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ και στα σχετικά ψηφίσματα, ειδικά στο 1251.

Ο κ. Ντάουνερ είχε σειρά επαφών με τους μονίμους αντιπροσώπους των εμπλεκομένων μερών και έλαβε μέρος σε σύσκεψη με το βοηθό γ.γ., αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Λιν Πάσκο, τη νέα αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ και άλλους αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμού.