Skip to main content

Αϊβάζογλου: Κατάργηση πυροτεχνημάτων–Προκαλείται πανικός στα πουλιά

Πίσω από τη λάμψη που δίνουν τα πυροτεχνήματα κρύβονται μαζικοί θάνατοι , τραυματισμοί και απώλειες των φτερωτών και τετράποδων, λέει η κ. Αϊβάζογλου

Την κατάργηση των πυροτεχνημάτων, βεγγαλικών και βαρελότων στους εορτασμούς που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης ζητά η δημοτική παράταξη «Γειτονιές σε Δράση».

Όπως επισημαίνει στο αίτημά της η επικεφαλής της παράταξης Μόνικα Αϊβάζογλου, πίσω από τη λάμψη που δίνουν τα πυροτεχνήματα κρύβονται μαζικοί θάνατοι, τραυματισμοί και απώλειες των φτερωτών και τετράποδων της πόλης.

«Ο κρότος των πυροτεχνημάτων προκαλεί μεγάλο πανικό στα πουλιά που φωλιάζουν στα αστικά άλση και περιαστικά δάση και κοιμούνται στη διάρκεια της νύχτας. Μέσα στον πανικό τους τα μικρόσωμα αυτά πουλιά τρέπονται ταυτόχρονα σε άτακτη φυγή, που μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιο αριθμό θανάτων. Σε συνδυασμό με την περιορισμένη νυχτερινή τους όραση, ο πανικός προκαλεί την πρόσκρουσή τους σε δέντρα, φράχτες, πινακίδες, σπίτια με αποτέλεσμα να σπάζουν τους λαιμούς ή τα κρανία τους», τονίζει η παράταξη.

Η κ. Αϊβάζογλου σημειώνει επίσης ότι «μέσα στα λίγα λεπτά που κρατά το υπερθέαμα, εκατοντάδες κατοικίδια προσπαθούν απεγνωσμένα να ξεφύγουν, σπάζοντας αλυσίδες, περνώντας μέσα από τζάμια ή πηδώντας από μπαλκόνια και φράχτες. Τις επόμενες μέρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γεμίζουν από αγγελίες τύπου «Χάθηκε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς... Και φυσικά ας μην ξεχνούμε το στρες που προκαλεί ο κρότος των πυροτεχνημάπων σε μικρά παιδιά και σε υπερήλικες».

Η επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιές σε Δράση», σε άλλους δήμους στο εξωτερικό, όπου αντί για τα κλασικά πυροτεχνήματα χρησιμοποιούνται lasershows, drones με φωτάκια led ή silentfireworks. Τα δύο πρώτα είναι οικολογικά διότι δεν μολύνουν την ατμόσφαιρα με επικίνδυνα σωματίδια και αναθυμιάσεις.