Skip to main content

Ακάρ: Μόνο η Τουρκία πρέπει να βρίσκεται στη ζώνη ασφαλείας στη Συρία

Η Άγκυρα θέλει να εγκαταστήσει μια ζώνη ασφαλείας με υλικοτεχνική στήριξη από συμμάχους, μετά την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Μονάχα οι τουρκικές δυνάμεις θα πρέπει να αναπτυχθούν στη σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας στη βορειοδυτική Συρία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, όπως μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η Τουρκία θέλει να εγκαταστήσει μια ζώνη ασφαλείας με την υλικοτεχνική στήριξη από συμμάχους, μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Όπως αναφέρει, αυτή η ζώνη ασφαλείας θα πρέπει να έχει καθαριστεί από τις συροκουρδικές δυνάμεις YPG, τις οποίες υποστηρίζει η Ουάσιγκτον, ενώ η Άγκυρα τις θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Τα σχέδια της Τουρκίας προκάλεσαν τη δυσφορία της Μόσχας, η οποία επισήμανε αυτήν την εβδομάδα ότι το να οριστεί μια ζώνη ασφαλείας εντός της Συρίας χρειάζεται τη συναίνεση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σήμερα, το Anadolu μετέδωσε ότι ο Ακάρ, ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία για τη Σύνοδο του Μονάχου για την Άμυνα, δήλωσε ότι δεν θα ήταν «ενδεδειγμένο ή επαρκές» χώρες από τον διεθνή συνασπισμό που πολεμά την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος να εγγυηθούν τη ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των 440 χλμ συνόρων ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.

«Η ζώνη ασφαλείας δεν είναι μονάχα σημαντικό για την Τουρκία, αλλά επίσης προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πίσω στη χώρα τους. Μονάχα η Τουρκία θα πρέπει να είναι παρούσα στη ζώνη ασφαλείας» είπε ο Ακάρ.