Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020
x

ΑΚΑΡ: ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΡΡΑΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας - «Οι S-400 θα έλθουν, αλλά ίσως όχι τον Ιούνιο»

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, διεμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τονίζοντας ότι ευχή της Άγκυρας είναι να μην καταλήξει σε πολεμική σύρραξη η έντονη στρατιωτική κινητικότητα στην περιοχή.

«Είμαστε υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο αλλά δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων», είπε ο Ακάρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό δίκτυο Haber Turk από τη φρεγάτα “Σαλίχρεϊς”.

Και υποστήριξε ότι στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται εγωιστικά αλλά στη βάση αρχών: «Η Τουρκική Δημοκρατία και ο τουρκικός λαός έχουν δικαιώματα, είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο και επιπλέον υπάρχουν οι αδελφοί μας της ΤΔΒΔ [ εννοεί το ψευδοκράτος]. Με κανένα τρόπο δεν μπορούν να αγνοούνται τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Δεν μπορείτε να πετύχετε τίποτα αγνοώντας εμάς, αγνοώντας την Τουρκική Δημοκρατία, αγνοώντας την ΤΔΒΚ», διεμήνυσε.  Αναφερόμενος στην αντιπροσωπεία του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας που είχε επαφές στην Αθήνα την περασμένη βδομάδα, ο Χουλουσί Ακάρ εξέφρασε την ελπίδα να καταλήξουν σε αποτέλεσμα: «Ας κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, ας πάρουμε όλα τα μέτρα για τα δικαιώματα, το δίκαιο, την ασφάλεια και την ευημερία της κάθε πλευράς».

O Aκάρ επεσήμανε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας του ιδίου με τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Αποστολάκη, έστειλαν μια αντιπροσωπεία του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας στην Αθήνα. «Για μια βδομάδα εργάστηκαν στην Αθήνα, ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους. Οι πλευρές ακούνε η μία την άλλη μέσα σε πνεύμα πολύ θετικό και αμοιβαίας κατανόησης και ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι μετά από μια σειρά επαφών θα έχουμε αποτέλεσμα. Επομένως εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης για το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Είμαστε υπέρ του να επωφεληθούν οι πλευρές αλλά λέμε στους συνομιλητές μας ότι δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν αναμένει θερμό επεισόδιο στην ανατολική Μεσόγειο λόγω της συγκέντρωσης πολεμικών πλοίων στην περιοχή, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι «πότε, πότε στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Περσικό Κόλπο, υπάρχουν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις πλοίων. Αυτά παρακολουθούνται στενά ανάλογα με τις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις, αλλά η μεγαλύτερη μας ευχή είναι να μην εμπλακούν σε πόλεμο». Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του κάνουν τις στρατιωτικές τους ασκήσεις, εκπαιδεύουν το προσωπικό τους και δοκιμάζουν τα όπλα τους με βάση φανταστικά πολεμικά σενάρια. «Οι περιοχές που χρησιμοποιούμε είναι εντελώς φανταστικές, δεν τίθεται θέμα να κινηθούμε εναντίον οποιαδήποτε άλλης χώρας. Στόχος μας είναι μόνο να προστατεύσουμε τη χώρα μας, τα δικαιώματά μας, να ενισχύσουμε την αποτρεπτικότητα και αποτελεσματικότητά του ναυτικού και των ενόπλων δυνάμεών μας. Είναι μια εργασία με στόχο την εκπαίδευση», ανέφερε.

«Οι S-400 θα έλθουν, αλλά ίσως όχι τον Ιούνιο»

Αναφορικά με το θέμα των S-400 o Ακάρ διέψευσε ότι οι ΗΠΑ έδωσαν διορία στην Τουρκία για ακύρωση του πυραυλικού συστήματος από τη Ρωσία. Ως προς το πότε θα παραδοθούν στην Άγκυρα ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία και πως οι ενδιαφερόμενοι θεσμοί συνεχίζουν τις συνομιλίες τους. «Τον Ιούνιο μπορεί να μην προλάβουν αλλά μέσα στους επόμενους μήνες θα έρθουν. Η διαδικασία ξεκίνησε», ανέφερε, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Απέφυγε να απαντήσει που θα αναπτυχθούν οι S-400 και ερωτηθείς τι μέτρα θα λάβει η Τουρκία σε περίπτωση αμερικανικών κυρώσεων απάντησε: «ας μην συζητούμε υποθέσεις». Σε άλλη ερώτηση εάν η Τουρκία σκέφτεται να αγοράσει τα ρωσικά SU-57 σε περίπτωση που αποκλειστεί από το πρόγραμμα των αμερικανικών αεροσκαφών F35, ο Τούρκος Υπουργός είπε «όλα αυτά είναι υποθέσεις. Εμείς έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, έχουμε κάνει συμφωνίες και έχουμε πρωτόκολλα και τα εκπληρώνουμε ανελλιπώς».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ