Skip to main content

Ακάρ σε Ελλάδα: Δεν αστειευόμαστε - Μην τολμήσετε κάποια περιπέτεια σαν κακομαθημένοι

Η Τουρκία έχει σχέδια για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της και θα τα εφαρμόσει σε διαφορετικές φάσεις, είπε ο Τούρκος υπουργός.

Σε νέες επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επανέφερε όλα τα θέματα της προκλητικής ατζέντας της Άγκυρας για Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, αποστρατιωτικοποίηση νησιών και προσφυγικό.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με την Καθημερινή, στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, η Τουρκία έχει σχέδια για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, τα οποία θα εφαρμόσει σε διαφορετικές φάσεις και στάδια, αναφορικά με τα θέματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου.

«Όμως, αν η απέναντι πλευρά αντί να προσπαθήσει να επιλύσει τα προβλήματα με ειρηνικό τρόπο, λέει ψέματα, διαστρεβλώνει την αλήθεια, δημοσιεύει φωτογραφίες ασκήσεων που έχουν γίνει στο παρελθόν και παρουσιάζει την Τουρκία πως δήθεν ετοιμάζεται να κάνει απόβαση στα νησιά, τότε τους λέμε πως δεν μπορείτε να φτάσετε κάπου. Είναι αδύνατον. Δεν μπορούν να φτάσουν», είπε  χαρακτηριστικά ο Ακάρ.

Στη συνέχεια, κατηγόρησε τη χώρα μας ότι δεν λαμβάνει υπόψη τη Συνθήκη της Λωζάννης, επαναφέροντας για άλλη μια φορά το πάγιο αίτημα της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Στο σημείο αυτό, έκανε ειδική μνεία στο Καστελλόριζο τονίζοντας ότι «για ένα νησί το οποίο απέχει από την Τουρκία μόλις 1.950 μέτρα και 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα και έχει έκταση 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, διεκδικείτε θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τ.χλμ. και περιμένετε αυτό η Τουρκία να το αποδεχθεί. Μην πέφτουμε σε γελοίες καταστάσεις».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας πρόσθεσε πως «δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας, ούτε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Το επαναλαμβάνουμε αυτό. Ο πρόεδρος μας αυτό είπε. Δεν αστειευόμαστε. Μην επιχειρείτε κάποια περιπέτεια σαν κακομαθημένοι, βασιζόμενοι σε άλλους».

Έπειτα, κάλεσε την Ελλάδα «σαν άνθρωποι να κάτσουμε να μιλήσουμε», σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να επωφεληθούν «με δίκαιο τρόπο» από τον πλούτο του Αιγαίου.

Μάλιστα, ο Χουλουσί Ακάρ προχώρησε και σε απειλές λέγοντας ότι αν δεν συμβεί αυτό, «είμαστε αποφασισμένοι, ικανοί για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας. Aυτό να το ξέρουν όλοι».

Για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε ότι «όταν έρθει η ώρα και η σειρά της», το αρμόδιο υπουργείο θα αποφασίσει και θα κάνει εργασίες εκεί, όπως έχει ήδη δηλώσει ότι θα γίνει.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο προσφυγικό ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν πιο αυστηρό και «είπε περισσότερα στον Κυριάκο Μητσοτάκη από όσα λέμε εμείς», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα λέει ψέματα για το θέμα των απωθήσεων.

Πηγή: Καθημερινή