Skip to main content

Ακάρ: Θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Κύπρο

«Δεν έχει καμιά πιθανότητα επιτυχίας καμιά απόφαση και καμιά λύση που δεν συμμετέχει η Τουρκική Δημοκρατία και οι αδελφοί μας Τ/κ» δήλωσε.

Εάν παραβιαστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ με κάποια τετελεσμένα τότε αυτά τα τετελεσμένα θα τα ανατρέψουμε, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ λέγοντας ωστόσο ότι η χώρα του είναι υπέρ της επίλυσης των διαφορών με ειρηνικό τρόπο.

Στις ομιλία του σε τελετή των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού, σύμφωνα με το Politis.com.cy ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και τα περίχωρά της συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας μέρα νύχτα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων της χώρας, του έθνους μας και των πολιτικών και αδελφών μας της ‘τδβκ’ στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι».

«Όπως έχω πει και στην αρχή εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο, σεβόμαστε τις διμερείς σχέσεις, θέλουμε ειρήνη, θέλουμε σταθερότητα, θέλουμε να επικρατήσουν οι σχέσεις καλής γειτονίας σε κάθε πλευρά», είπε ο Χουλούσι Ακάρ και πρόσθεσε: «Ωστόσο έχουμε πει στην άλλη πλευρά ότι δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων και συνεχίζουμε να το λέμε με κάθε ευκαιρία». Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με τους γείτονές της.

«Θέλουμε αυτό να γίνει αντιληπτό. Εάν δεν γίνει αντιληπτό και με κάποια τετελεσμένα προσβληθούν τα δικαιώματα της χώρας μας, του έθνους μας και των Τ/κ δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε και οπωσδήποτε θα τερματίσουμε αυτά τα τετελεσμένα», ανέφερε.

Όπως είπε «πάντοτε λέμε και θα συνεχίσουμε να το λέμε ότι δεν έχει καμιά πιθανότητα επιτυχίας καμιά απόφαση και καμιά λύση που δεν συμμετέχει η Τουρκική Δημοκρατία και οι αδελφοί μας Τ/κ».

Για τους S400 ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ. «Παίρνοντας τους S400 δεν απομακρυνόμαστε από το ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ένα ζήτημα προμήθειας. Απορρίπτουμε έντονα την σύνδεσή του θέματος με τα F35», ανέφερε.