Skip to main content

Ακάρ: Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Γαλάζιας Πατρίδας

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, χαιρέτισε την πρόσκληση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για διάλογο με την Ελλάδα.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, επανέλαβε προκλητικά ότι η Άγκυρα έχει την ικανότητα να προστατεύει «τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα στη Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ο Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, Στιούαρτ Πιτς.

Στο τετ α τετ των δύο πλευρών «συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ και άλλα θέματα που αφορούν το ΝΑΤΟ».

Ο Χουλουσί Ακάρ, αναφέρει η ανακοίνωση, χαιρέτισε την πρόσκληση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για διάλογο με την Ελλάδα αναφέροντας ότι «η Τουρκία είναι υπέρ της προσέγγισης και αναμένει όλες οι χώρες να λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο». Πρόσθεσε δε ότι «στο θέμα της επίλυσης των προβλημάτων τονίστηκε ότι αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στο διεθνές δίκαιο, τις διμερείς συμφωνίες, το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς επίσης και στην ανάγκη οι άλλες χώρες να συμπεριφέρονται με βάση την κοινή λογική και το πνεύμα της συμμαχίας, όπως και στο να λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα της Τουρκίας να προστατεύει -όπως έκανε πάντα- τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντα στη Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ, όπως έκανε αδιάλειπτα μέχρι σήμερα» καταλήγει η ανακοίνωση.