Skip to main content

Άκαρπες οι συναντήσεις της Μπατζελή με νέους αγρότες και κτηνοτρόφους

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι της κοινωνίας κάλεσε τους αγρότες η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Με γενικές συνελεύσεις θα πάρουν απόφαση εάν θα κατέβουν με δικά τους μπλόκα στους δ
Συναντήσεις με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων από τη βόρεια Ελλάδα είχαν το μεσημέρι η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή και ο υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης.

Στη συνέχεια, η κ. Μπατζελή μετέβη σε κεντρικό ξενοδοχείο, όπου συνεδρίαζαν οι νέοι αγρότες.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν μετά τις πολύωρες συναντήσεις, ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών δεν απέδωσε.

Εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία στο πρόγραμμα του υπουργείου για τις θεσμικές παρεμβάσεις στην αγορά, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία στην αντιμετώπιση των άμεσων οικονομικών προβλημάτων των κτηνοτρόφων.

Όσον αφορά στους νέους αγρότες, η κ. Μπατζελή ανακοίνωσε ότι οι δύο τελευταίες εντάξεις των νέων αγροτών στο σχετικό πρόγραμμα θα ενοποιηθούν και θα χρηματοδοτηθούν όσοι είναι δικαιούχοι και μέχρι το ύψος των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κ. Μπατζελή και ο κ. Καρχιμάκης κάλεσαν για άλλη μια φορά τους αγρότες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν την κοινωνική τους ευθύνη. Ξεκαθάρισαν, δε, ότι άμεσες εθνικές ενισχύσεις, όπως γινόταν στο παρελθόν, δεν μπορούν να επαναληφθούν.

Οι κτηνοτρόφοι ανέφεραν ότι σε γενικές συνελεύσεις θα πάρουν απόφαση εάν θα κατέβουν με δικά τους μπλόκα στους δρόμους.

Συνάντηση Τσίπρα - νέων αγροτών

Νωρίτερα, η Πανελλήνια Ενωση Νέων συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει πως «αυτήν την ώρα στους δρόμους του αγώνα βρίσκεται η Ελλάδα που δημιουργεί, η Ελλάδα που παράγει, η Ελλάδα που αντιστέκεται και αυτή την Ελλάδα δεν μπορεί να την απαξιώνει».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι οι νέοι αγρότες είναι το πιο δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, ότι πρόκειται για νέους ανθρώπους που δεν θέλουν να μπουν στην Ελλάδα της μιζέριας, στην Ελλάδα που δεν παράγει, αλλά είναι το κομμάτι της Ελλάδας που παράγει και δημιουργεί.

Ζήτησε «να σταματήσει ο εμπαιγμός» και να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί και προεκλογικά, αλλά «ακόμη και αυτά που είχαν υποσχεθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία ενημερώνουν την Ε.Ε. για τα προβλήματα που δημιουργούν οι κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών.

Βούλγαροι και Ρουμάνοι εμπειρογνώμονες βρίσκονται σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσουν τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα εμπορεύματά τους, εξαιτίας των μπλόκων που έχουν στήσει οι Έλληνες αγρότες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρήσεων, Τομ Βαν Λίρουπ, διευκρινίζοντας ότι η συνάντηση που γίνεται είναι σε τεχνικό επίπεδο.

Εξάλλου, σήμερα, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο εκπρόσωπος για θέματα ανταγωνισμού, Τζόναθαν Τοντ, ερωτηθείς σχετικά, υπενθύμισε ότι η ελεύθερη διακίνηση των αγαθών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε είναι βασική αρχή της ΕΕ.

Πρόσθεσε πως, σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό, οι ελληνικές αρχές είχαν την υποχρέωση να ενημερώσουν εκ των προτέρων τα κράτη-μέλη και την Επιτροπή για ενδεχόμενη παρεμπόδιση της διακίνησης των αγαθών. Ανέφερε, ακόμη, πως η Επιτροπή εξετάζει την κατάσταση και αναμένει ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές για το πώς θα μπορούσε να αποκατασταθεί η ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων.