Skip to main content

Άκαρπη η συνάντηση Δρίτσα με τους εργαζόμενους στα λιμάνια

Δεν ικανοποίησαν τους εργαζόμενους στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης οι προτάσεις του υπουργού - Προανήγγειλαν συνέχιση των απεργιών

Δίχως αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων από τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά με τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, το βράδυ της Παρασκευής.

Οι προτάσεις του υπουργού δεν ικανοποίησαν τους εργαζόμενους, οι οποίοι προανήγγειλαν τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια καλούν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντί τους και στην καταστροφή που επέρχεται για τις εργασιακές σχέσεις».

Όπως αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) η ένωση λιμενεργατών και αρχιεργατών, στη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, «δόθηκε προς τους εργαζόμενους διάταξη που πρόκειται να κατατεθεί στον κυρωτικό νόμο για τη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου - ΟΛΠ, που διατηρεί σε ισχύ τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού (ΓΚΠ), ωστόσο δίνει ταυτόχρονα το δικαίωμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ να τον καταργήσει και να τον αντικαταστήσει με άλλες διατάξεις, χωρίς να αναφέρεται ρητά στην συλλογική διαπραγμάτευση ή στη διαδικασία της διαιτητικής απόφασης, που ήδη προβλέπονται».

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρουν επίσης, πως ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να θεσμοθετήσει μετατάξεις προσωπικού σε υπάρχουσες κενές οργανικές θέσεις, αλλά δεν τους έδωσε καμία γραπτή δέσμευση.

«Παραχωρούν το δικαίωμα στην COSCO να καταργεί μια κανονιστική πράξη χωρίς αυτό να προβλέπεται από κανένα νόμο. Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ενδοτικότητας προς την COSCO και αυτό αποτελεί όχι μόνο πρόκληση αλλά και υποτέλεια για ένα κυρίαρχο κράτος», συμπληρώνουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των σωματείων.