Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εκτινάχθηκαν οι τιμές πώλησης των ακινήτων στο πρώτο τρίμηνο του 2022

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης των ακινήτων - Σε ποιες περιοχές... τρέχουν και οι τιμές ενοικίασης στη Θεσσαλονίκη.

Τσίμπησαν κατά... 9,5% οι τιμές πώλησης των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, με τους εν δυνάμει αγοραστές να καλούνται να διαθέσουν κατά μέσο όρο 1.676 ευρώ το τμ, την ώρα που ένα χρόνο πριν, κατά το αντίστοιχο εξεταζόμενο διάστημα, η μέση τιμή του τμ ήταν στα 1.531 ευρώ.

Οι τιμές αυτές αφορούν ακίνητα που βρίσκονται στον δήμο Θεσσαλονίκης και προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε για το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων, Spitogatos (www.spitogatos.gr).

Ενισχυμένες κατά 7,9% είναι οι τιμές και σε περιφερειακούς δήμους γύρω από τον κεντρικό της Θεσσαλονίκης καθώς αγγίζουν, κατά μέσο όρο τα 1.259 ευρώ το τμ, έναντι 1.167 ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι τιμές στο υπόλοιπου του νόμου Θεσσαλονίκης, καθώς η μέση τιμή πώλησης ανά τμ διαμορφώνεται στα 806 ευρώ με την αύξηση σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2021 να είναι στο 1,20%.

Η ενίσχυση της ζήτησης για την αγορά κατοικίας, που αποτελεί ζητούμενο, αλλά και επιθυμία για το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων, φαίνεται πως δίνει ώθηση στις τιμές των συγκεκριμένων ακινήτων. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης οι τιμές πώλησης των κατοικιών είχαν διολισθήσει σημαντικά με αποτέλεσμα να υπάρχει, σταδιακά, μια σημαντική διόρθωση αυτών.

Μάλιστα, σε πρόσφατο κτηματομεσιτικό συνέδριο ο Δημήτρης Ανδρίτσος, CEO της Cerved Property Services A.E. είχε κάνει λόγο για ανάκαμψη κατά 35% την τελευταία τριετία της οικιστικής αγοράς αναφορικά με τις τιμές στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας πως κατά την περίοδο της δεκαετούς κρίσης είχαν συσσωρευτεί απώλειες της τάξης του 41%. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρίτσο, στην επόμενη τριετία, πάντως, δεν αναμένονται σημαντικές αυξήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σήμερα, μόνο μια στις δέκα αγοραπωλησίες κατοικιών γίνεται με τραπεζικό δανεισμό, γεγονός που καταδεικνύει τα περιθώρια αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης του εν λόγω τομέα δανειοδότησης. Ενδεικτικό είναι πως προ κρίσης δυο στις τρεις πωλήσεις ακινήτων πραγματοποιούνταν με τραπεζικό δανεισμό.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ενοικίασης

Διαφορετική είναι η εικόνα σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos.gr, αναφορικά με την πορεία των ενοικίων καθώς στο α' τρίμηνο του έτους, έτρεξαν με ρυθμούς αύξησης που αγγίζουν το 9,5% οι κατοικίες που βρίσκονται στο υπόλοιπο του νομού Θεσσαλονίκης, όταν στον κεντρικό δήμο η αύξηση ήταν μηδενική. Στην άνοδο των τιμών ενοικίασης στο υπόλοιπο του νομού Θεσσαλονίκης, συνετέλεσε και το γεγονός πως είναι καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα η μέση τιμή ενοικίασης ανά τμ στο δήμο Θεσσαλονίκης, είναι στα 7,5 ευρώ, ενώ στο υπόλοιπο του νομού αγγίζει μόλις τα 3,64 ευρώ.

Την ίδια ώρα οι τιμές μίσθωσης στους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης διαμορφώνονται στα 5,71 ευρώ ανά τμ καταγράφοντας άνοδο έναντι του αντίστοιχου περσινού πρώτου τριμήνου κατά 2,7%.