Skip to main content

Άκυρο από ΕΦΚΑ σε μονομελές διοικητικό όργανο, ταλαιπωρία για τις επιχειρήσεις

Η αλλαγή στο νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών που δίνει τη δυνατότητα διορισμού μονομελούς διοικητικού οργάνου αποδεικνύεται κενό γράμμα

Γραφειοκρατία, καθυστερήσεις και ταλαιπωρία αντί για διευκόλυνση και ευελιξία, που ήταν ο στόχος, έφερε λόγω συστημάτων ΕΦΚΑ, η αλλαγή στο νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών η οποία δίνει τη δυνατότητα διορισμού μονομελούς διοικητικού οργάνου.

Συγκεκριμένα, βάσει του άρθρου 115 του νόμου 4548/2018, αντί διοικητικού συμβουλίου με τη συμμετοχή κατ' ελάχιστον τριών μελών, το καταστατικό μπορεί να προβλέπει το διορισμό μονομελούς διοικητικού οργάνου (σύμβουλος διαχειριστής), εκλεγόμενου από τη γενική συνέλευση.

Ωστόσο, αυτή η δυνατότητα αποδεικνύεται... κενό γράμμα όταν η επιχείρηση αποπειραθεί να καταχωρήσει στον ΕΦΚΑ το μονομελές διοικητικό όργανο προκειμένου να προχωρήσει σε πρόσληψη. Το ηλεκτρονικό σύστημα δεν έχει εναρμονιστεί με τη νέα νομοθεσία και δεν δέχεται την καταχώριση, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να να μπαίνει στον καθιερωμένο, ελληνικό κυκεώνα των επαφών με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το πιο πιθανό είναι, βέβαια, η επιχείρηση να ορίσει τρία μέλη διοικητικού συμβουλίου, που δέχεται το σύστημα, και να τελειώνει με τις καθυστερήσει και την ταλαιπωρία, ωστόσο για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι στην Ελλάδα η μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Και επειδή πράγματι, εν μέσω πανδημίας, έχουν γίνει άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου, πρέπει να επιλυθούν άμεσα και ζητήματα όπως το παραπάνω που προκαλούν περιττή ταλαιπωρία και εκνευρισμό στις επιχειρήσεις.