Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021
x

ΑΚΜΑΖΕΙ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ


Μόνο στις ΗΠΑ ξοδεύτηκαν το 2016 στην αισθητική πλαστική χειρουργική 16 δισεκατομμύρια δολάρια

Θέλεις τη μύτη της Νάταλι Πόρτμαν, τους γλουτούς της Τζένιφερ Λόπεζ και το στήθος της Πάμελα Άντερσον; Κανένα πρόβλημα. Όλα γίνονται, και μάλιστα σε όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου. Οι περισσότερες όμως επεμβάσεις στην αισθητική πλαστική χειρουργική πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η προσθετική στήθους. Το μέσο κόστος για μια τέτοια επέμβαση μειώθηκε το 2015 κατά 2,7%. Η αφαίρεση λίπους ωστόσο είναι κατά 6,1% ακριβότερη, σύμφωνα με μία έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής.

Το 2016 290.000 γυναίκες προχώρησαν σε προσθετική στήθους στις ΗΠΑ. Κατά μέσο όρο η επέμβαση κοστίζει 4.000 δολάρια, ήτοι 3.500 ευρώ. Αλλά και για τις Ευρωπαίες η επέμβαση στο στήθος κατέχει την πρώτη θέση. Και αυτό παρ' όλο το σκάνδαλο με τα εμφυτεύματα από βιομηχανική σιλικόνη. Σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής το ένα τρίτο των Γερμανίδων το 2011 θα ήθελε να έχει ένα εμφύτευμα στο στήθος. Στη δεύτερη θέση στις πλαστικές επεμβάσεις ομορφιάς βρίσκεται η λιποαναρρόφηση. Τα γνωστά «ψωμάκια», που αντιστέκονται ακόμη και στις πιο απαιτητικές δίαιτες, μπορούν μέσα σε λίγες ώρες να εξαφανιστούν.

Βοηθώντας λιγάκι τη φύση

Στις εικόνες από το καρναβάλι του Ρίο μπορεί να δει κανείς τέλεια σώματα, γυναικεία και ανδρικά, δίχως ίχνος λίπους. Είναι όμως όλα δώρο της φύσης; Σύμφωνα με τις στατιστικές η Βραζιλία κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ στις επεμβάσεις αισθητικής πλαστικής χειρουργικής. Στη χώρα της Λατινικής Αμερικής φαίνεται ότι οι άνθρωποι προσδίδουν μεγάλη αξία στην εξωτερική τους εμφάνιση. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στη βελτίωση των όρων διαβίωσης: τα εισοδήματα πολλών Βραζιλιάνων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως και η ετοιμότητά τους να τα επενδύσουν στη βελτίωση της εμφάνισής τους.

Σε πολλές χώρες οι επεμβάσεις ομορφιάς αποτελούν δείκτη κοινωνικού στάτους: δείχνουν ότι κάποιος είναι σε θέση να ξοδέψει χρήματα για να αρέσει στους άλλους. Για παράδειγμα οι γυναίκες από τις αραβικές χώρες προχωρούν σε πλαστικές για να αποκτήσουν μικρότερη μύτη. Οι Βραζιλιάνες αντίστοιχα προτιμούν εμφυτεύματα στους γλουτούς, ενώ στην Κορέα, όπου η τριχοφυΐα είναι σημάδι γονιμότητας, οι γυναίκες εμφυτεύουν μαλλιά. Τέλος πολλές Ασιάτισσες διορθώνουν τα βλέφαρά τους κατά τα δυτικά πρότυπα.

Εθισμός στις πλαστικές επεμβάσεις

Αλλά και οι άνδρες καταφεύγουν στον πλαστικό χειρουργό. Η επιδιόρθωση της μύτης είναι η συχνότερη επέμβαση με ποσοστό 27%. Το διασημότερο παράδειγμα αποτελεί ασφαλώς ο Μάικλ Τζάκσον. Ωστόσο κανείς δε γνωρίζει ακριβώς σε πόσες επεμβάσεις υποβλήθηκε ο διάσημος τραγουδιστής. Προφανώς ο Μάικλ Τζάκσον ήταν κατά μία έννοια εθισμένος στις πλαστικές επεμβάσεις. Και δεν ήταν βέβαια ο μόνος: συνήθως μετά την πρώτη επέμβαση έρχεται η δεύτερη και μετά τη τρίτη. Ακόμη και η διόρθωση μιας προγενέστερης διορθωτικής επέμβασης δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.

Γκούντρουν Χάιζε

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ