Skip to main content

Ακόμα 1.102 δενδρύλλια κάνναβης εντόπισε η ΕΛΑΣ στον ποταμό Λούρο

Στο πλαίσιο συνεχιζόμενης έρευνας από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης δίωξης ναρκωτικών Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν και άλλα δενδρύλλια.

Ακόμα 1.102 δενδρύλλια κάνναβης εντοπίστηκαν στις περιοχές όπου η αστυνομία είχε βρει και κατασχέσει πριν από δέκα περίπου ημέρες 3.500 περίπου δενδρύλλια. 

Τα δενδρύλλια βρέθηκαν στο πλαίσιο συνεχιζόμενης έρευνας από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης δίωξης ναρκωτικών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το τμήμα ασφαλείας της Άρτας κοντά στον ποταμό Λούρο.

Διαβάστε εδώ: Ναρκοβαρώνους με κάνναβη αξίας έξι εκατ. ξεσκέπασε η ΕΛΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι χρειάστηκε μια γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση υπό τον συντονισμό της Δίωξης της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξαρθρωθεί ένα ελληνοαλβανικό δίκτυο διακίνησης κάνναβης που είχε τις βάσεις του σε Άρτα, Πρέβεζα και Αττική.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν οκτώ μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (έξι Αλβανοί και δύο Έλληνες ηλικίας 24 έως 59 ετών) σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παράβασης του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, παράβασης του Νόμου περί όπλων και παράβασης του Νόμου περί αλλοδαπών.

Κατά το μπαράζ ερευνών σε υπαίθριους χώρους όπου καλλιεργούνταν τα δενδρύλλια κάνναβης, σπίτια και αυτοκίνητα, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 3.445 δενδρύλλια κάνναβης τα οποία εκριζώθηκαν, δέματα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους τεσσάρων κιλών και 552 γραμμαρίων, το συνολικό χρηματικό ποσό των 30.865 ευρώ, κινητά τηλέφωνα, όπλα και αγροτικά εργαλεία για την καλλιέργεια και άρδευση των εκτάσεων κάνναβης.

Με οργάνωση καρτέλ

Κατά την εξάρθρωση του κυκλώματος, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι λειτουργούσε κατά τα πρότυπα λατινοαμερικάνικων καρτέλ, όσον αφορά την παραγωγή της κάνναβης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΕΛΑΣ, τα χιλιάδες δενδρύλλια που εντοπίστηκαν είχαν τη δυνατότητα να παράγουν σε πλήρη ανάπτυξη έως και τρεις τόνους κάνναβη, που θα μπορούσε να αποφέρει έως και έξι εκατομμύρια ευρώ στα μέλη της σπείρας.

Άλλωστε, το κύκλωμα είχε τον ρόλο χονδρέμπορου, αφού διαπιστώθηκε ότι προμήθευε με κάνναβη μικρότερες σπείρες ναρκέμπορων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πρόκειμένου δε να προφυλάξουν από την κοινή θέα τις μεγάλες καλλιέργειες που έπρεπε να πραγματοποιήσουν ώστε να ανταπεξέλθουν στις συναλλαγές τους, τα μέλη του κυκλώματος επέλεξαν δυσπρόσιτες δασώδεις περιοχές στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας.

Όπως διαπιστώθηκε μάλιστα, η μετάβαση στις καλλιέργειες της κάνναβης δεν ήταν απλή υπόθεση. Οι ναρκέμποροι προμηθεύονταν ξηρά τροφή για αρκετές ημέρες καθώς παρέμεναν στα σημεία των καλλιεργειών, ενώ για να μπορέσουν να φτάσουν εκεί χρησιμοποιούσαν εξωλέμβια σκάφη καθώς περνούσαν από λίμνες και ποτάμια.

Στην ευρεία αστυνομική ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Πρέβεζας, της Άρτας και της Αττικής, συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, της Υποδιεύθυνσης Μέσων Σωμάτων Ασφαλείας, της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.) και του Τμήματος Συνοδών Σκύλων της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας, του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας, της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών Πρέβεζας, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αλεξανδρούπολης, αστυνομικών συνοδών σκύλων PATROL των Τμημάτων Ασφαλείας Άρτας και Ιωαννίνων.

Φωτογραφία αρχείου