Skip to main content

Ακόμα 470 θέσεις σε δομές φιλοξενίας για ασυνόδευτα από τον ΔΟΜ

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων, ο ΔΟΜ ανακαίνισε εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν ως δομές φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), με στόχο την ανταπόκρισηστις αυξανόμενες ανάγκες δημιουργίας θέσεων φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα, υποστήριξε τη δημιουργία 470 θέσεων σε δομές φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων, με τη χρηματοδότηση της επιχορήγησης MRF που λαμβάνεται από την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο ΔΟΜ σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές ανακαίνισε εγκαταστάσεις που θα  χρησιμοποιηθούν  ως  δομές  φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους συμβάλλοντας σημαντικά στην ασφάλεια, την ευημερία και την προστασία τους. Τα προγράμματα, που χρηματοδοτήθηκαν από τη CEB, υποστηρίξαν την ανακατασκευή και μικρής κλίμακας επισκευές σε συνολικά 12 (δώδεκα) εγκαταστάσεις σε διαφορετικές τοποθεσίες στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα προς τη δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος για την υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς η καθιέρωση επαρκώς οργανωμένων δομών φιλοξενίας αποτελεί σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας.

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης υπήρξε βασικός εταίρος σε αυτήν την προσπάθεια. Χάρη στην υποστήριξη αυτή, περισσότερα παιδιά σήμερα έχουν πρόσβαση σε θέσεις διαμονής και υπηρεσίες, ενώ η Ελλάδα μπορεί πλέον να βασιστεί σε έναν αυξημένο αριθμόδια θέσιμων θέσεων σε δομές φιλοξενίας», δήλωσε ο Gianluca Rocco, επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΔΟΜ ανέπτυξε συνεργασίες υπογράφοντας Μνημόνιο Συνεργασίας (ΜΣ) με:

το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου (KKΠΠΗ) - διοικητικό τμήμα του υπουργείου Εργασίας με σκοπό να ανακατασκευάσει δύο δημόσια κτήρια στην Ήπειρο (στις περιοχές Κόνιτσας και Πωγωνιανής), όπου 40 θέσεις για ασυνόδευτα ανήλικα δημιουργήθηκαν σε κάθε κτήριο αντίστοιχα (80 συνολικά)

το Κέντρο  Συμπαραστάσεως  Παλιννοστούντων  &  Μεταναστών –Οικουμενικό  Πρόγραμμα Προσφύγων (ΚΣΠΜ –ΟΠΠ), του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού της Εκκλησίας της Ελλάδoς, μέσω της ανακατασκευής πέντε κτηρίων. Μετά  το  πέρας των  εργασιών ανακαίνισης στα πέντε κτήρια με 40 θέσεις το καθένα, δημιουργήθηκαν συνολικά 200 νέες θέσεις. Όλες οι δομές φιλοξενίας βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής.

Την ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Έκφραση όπου ο ΔΟΜ ανακαίνισε ένα κτήριο στην περιοχή Σεπόλια στο κέντρο της Αθήνας με συνολική χωρητικότητα 40 θέσεων για ασυνόδευτα ανήλικα. Η δομή φιλοξενίας διευθύνεται από την ίδια ΜΚΟ.

Επιπλέον,από  τον Ιανουάριο  2019, ο ΔΟΜ ενίσχυσε την υποδομή και τις συνθήκες  διαβίωσης έξι δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, που λειτουργούν από τον ΔΟΜ Ελλάδος, υπό εθνική χρηματοδότηση. Πραγματοποιήθηκαν μικρής κλίμακας επισκευές, αγορές επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών και εξοπλισμού για αίθουσες ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Η χωρητικότητα των έξι δομών φιλοξενίας ανέρχεται στις 150 θέσεις.

Όλες οι επισκευές και οι παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων REFRAME και U-CARE με την υποστήριξη του ταμείου MFR της Αναπτυξιακής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB).