Skip to main content

Ακόμη υψηλότερη η ανεργία στην Ισπανία το 2011

Προς τα επάνω αναθεώρησε η ισπανική κυβέρνηση την πρόβλεψή της για την ανεργία κατά το 2011, για την οποία προβλέπει πλέον ότι θα φτάσει το 19,3%, από 18,9% που προέβλεπε προηγουμένως.
Προς τα επάνω αναθεώρησε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση την πρόβλεψή της για την ανεργία κατά το 2011, για την οποία προβλέπει πλέον ότι θα φτάσει το 19,3%, από 18,9% που προέβλεπε προηγουμένως, ενώ η υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο παραδέχθηκε ότι «η ανάκαμψη της απασχόλησης είναι βραδύτερη απ΄ ό,τι θα επιθυμούσαμε».

Η υπουργός ανακοίνωσε σήμερα την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο ενός «λιτού» σχεδίου προϋπολογισμού για το 2011, το οποίο χαρακτηρίζεται από σημαντικές προσπάθειες για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Η υπουργός επιβεβαίωσε το στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 6% του ΑΕΠ το 2011 έναντι του 9,3% που προβλέπεται ότι θα φτάσει το 2010 και μετά το 11,1% του 2009.

Η δεύτερη στην ιεραρχία της κυβέρνησης, η Μαρία Τερέσα Φερνάντες ντε λα Βέγκα, δήλωσε από την πλευρά της ότι ο προϋπολογισμός, ο οποίος προβλέπει μείωση των δαπανών των υπουργείων κατά 16%, χαρακτηρίζεται σίγουρα από «τη λιτότητα», όμως είναι επίσης προσανατολισμένος στην «ανάκαμψη», τη «σταθερότητα» και την «εμπιστοσύνη».

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011 προβλέπει συνολική μείωση των κρατικών δαπανών κατά 7,9%.

Ο στόχος της κυβέρνησης παραμένει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2013, προστίθεται επίσης στην ανακοίνωση, η οποία αναγγέλλει αύξηση του φόρου για τα υψηλότερα εισοδήματα (μια μονάδα για τα εισοδήματα άνω των 120.000 ευρώ ετησίως και δύο μονάδες για τα άνω των 175.000 ευρώ).