Skip to main content

Akrathos: Ο οινικός έρωτας ενός Μεσσήνιου αμπελουργού για την ορεινή Χαλκιδική

Με έμπνευση από τον ιστορικό «Ακάνθιο οίνο» ο Μπάμπης Μπεκρής προσπαθεί να αποτυπώσει το ιδιαίτερο terroir της περιοχής στις γεύσεις των κρασιών του

Αν και Μεσσήνιος, βρήκε στη γενέτειρα του ιστορικού «Ακάνθιου οίνου» και του Αριστοτέλη, στις ανατολικές πλαγιές του Χολομώντα, αυτό που έψαχνε. Ανάμεσα στη μεσημβρινή θαλάσσια αύρα από τους κόλπους της Ιερισσού και του Αγίου Όρους και τους δροσερούς και υγρούς νυχτερινούς αέρηδες από τα γύρω βουνά, στα ημιάγονα πετρώδη εδάφη της ορεινής Χαλκιδικής ο Μπάμπης Μπεκρής δημιούργησε πριν από κάποια χρόνια τους βιολογικούς του αμπελώνες, οι οποίοι αποτελούν και την ψυχή του Akrathos Newlands Winery, ενός οινοποιείου που κυκλοφόρησε το πρώτο του κρασί στην αγορά το 2019. Πίσω όμως από αυτό το σχετικά πρόσφατο λανσάρισμα κρύβεται μια προσπάθεια που ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, όταν το 2007 ο Μπάμπης Μπεκρής άρχισε να κάνει έρευνα για τα κατάλληλα χωράφια, επιλέγοντας τον ευλογημένο αυτόν τόπο, όπως λέει, και φυτεύοντας τα πρώτα του αμπέλια το 2010. Λίγα χρόνια μετά, το 2014, ήρθε η δημιουργία του οινοποιείου, στην καρδιά του αμπελώνα, ενώ η πρώτη παραγωγή ήταν έτοιμη το 2016. Η περιοχή «μίλησε» στον Μπάμπη Μπεκρή που βρήκε σε αυτή ένα ιδανικό περιβάλλον, το κατάλληλο έδαφος και το ευνοϊκό μικροκλίμα για να θέσει τις βάσεις για τα κρασιά που είχε ονειρευτεί.

Σήμερα οι ιδιόκτητοι βιολογικοί αμπελώνες του Akrathos, που φιλοξενούν ποικιλίες κυρίως ελληνικές, όπως το ασύρτικο, το ξινόμαυρο και το αγιωργίτικο, φτάνουν τα 100 στρέμματα, ενώ η ετήσια παραγωγή του οινοποιείου ανέρχεται σε 30.000 φιάλες. Μάλιστα, μέρος της κατευθύνεται σε Γερμανία και Καναδά, ενώ φέτος τα κρασιά του οινοποιείου ξεκινούν το ταξίδι τους και στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα τη Νέα Υόρκη. Οι ετικέτες του Akrathos είναι τέσσερις, τρεις μονοποικιλιακές και ένα blend, και από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής τους στην αγορά κλέβουν τις εντυπώσεις, αλλά και τα βραβεία στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, στη διοργάνωση του 2021 το ασύρτικό του από το 2017 αναδείχθηκε το καλύτερο ασύρτικο του διαγωνισμού.

«Ως οινοποιός θέλω να μείνω όσο γίνεται πιο κοντά στη φύση. Ψάχνω να εκφράσω μέσα από τα κρασιά μου αυτό το τόσο ιδιαίτερο έδαφος της Χαλκιδικής, τη γεύση του σταφυλιού που μου έδωσε το αμπέλι στο οποίο πρόσφερα έναν ολόκληρο χρόνο όλες μου τις φροντίδες. Θέλω να βρίσκω στα κρασιά του κτήματος την αγάπη, το κέφι και το μεράκι, την υποταγή στη φύση που κάθε αμπελουργός κουβαλά στην καρδιά του» λέει στη Voria ο Μπάμπης Μπεκρής, που δηλώνει λάτρης του ιδιαίτερου κλίματος σε αυτό το σημείο της Χαλκιδικής. «Πρόκειται για μια πραγματική αλχημεία της φύσης» σημειώνει.

Η καταγωγή από η Μεσσηνία και το μικρόβιο της αμπελουργίας

Ο Μπάμπης Μπεκρής κατάγεται από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας από οικογένεια αμπελουργών. Οι παππούδες του και οι γονείς του τού έμαθαν από νωρίς τι σημαίνει αμπέλι και τον καθοδήγησαν σε αυτό το ξεχωριστό ταξίδι με συνοδοιπόρο το σταφύλι. Παιδάκι ακόμα συμμετείχε στη δουλειά της οικογένειας στους αμπελώνες, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των αναμνήσεών του. Αν και σπούδασε παιδαγωγικά και ασχολήθηκε στη συνέχεια με διάφορες επιχειρήσεις, τελικά η ζωή τον έφερε στη Χαλκιδική, την οποία μαζί με τη Θεσσαλονίκη θεωρεί πια δεύτερη πατρίδα του. Εκεί οι «σειρήνες» του ιστορικού «Ακάνθιου οίνου», που παραγόταν στην περιοχή κατά την αρχαιότητα, δεν τον άφησαν ασυγκίνητο. Κάπως έτσι και κρίνοντας πως έχει βρει τον ιδανικό τόπο άρχισε να φυτεύει τα πρώτα του αμπέλια.

«Το κρασί είναι ένα πολιτισμικό αγαθό. Θέλει σεβασμό και προσήλωση. Θέλει να έχεις πολλή υπομονή, ενώ πάει χέρι χέρι με την προσμονή και την έκπληξη. Ο οινοποιός πρέπει να διαχειρίζεται τα αμπέλια του και την οινοποίηση εστιάζοντας στο terroir και αποτυπώνοντάς το στις γεύσεις των κρασιών του» λέει ο Μπάμπης Μπεκρής, που δηλώνει πρώτα αμπελουργός, αφού, όπως τονίζει, το καλό κρασί αρχίζει και τελειώνει στο αμπέλι.

Ο γιος του Παναγιώτης, με περιβαλλοντικές σπουδές, έχει μπει επίσης στην επιχείρηση, μαθαίνοντας τα μυστικά από τον πατέρα του και φροντίζοντας για την επόμενη μέρα του Akrathos, που μοναδικό στόχο έχει την επίτευξη σταθερά υψηλής ποιότητας στους οίνους του και τη διαρκή βελτίωσή τους.