Skip to main content

Ακριβή μου... Αλεξανδρούπολη - Πόσο κοστίζει η φοιτητική στέγη στη Βόρεια Ελλάδα

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των φοιτητικών κατοικιών στη Βόρεια Ελλάδα - Τι πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι κατά την αναζήτηση

Πρωταθλήτρια μεταξύ άλλων βορειοελλαδικών πόλεων, αναδεικνύεται αναφορικά με την τιμή του τμ η μεγάλη και δημοφιλής φοιτητούπολη, Αλεξανδρούπολη. Η μέση τιμή ανά τμ αγγίζει τα 7,25 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή του τμ αυξήθηκε κατά 9% με αποτέλεσμα το μίσθωμα για ένα στούντιο να κυμαίνεται περί τα 230 ευρώ.

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στην Κοζάνη με τη μέση τιμή του τμ να έχει διολισθήσει κατά 11%, αγγίζοντας πλέον τα 5,75 ευρώ και το ενοίκιο για ένα στούντιο να είναι στα 200 ευρώ.  

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της ιστοσελίδας αγγελιών Spitogatos για την φοιτητική κατοικία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Τα στοιχεία καταδεικνύουν μεταβολές στις ζητούμενες τιμές ως απόρροια της ιδιαιτερότητας της τρέχουσας χρονιάς που αντικατοπτρίζεται αφενός στην επιστροφή στα αμφιθέατρα και στη δια ζώσης εκπαίδευση, η οποία ενισχύει τη ζήτηση, αφετέρου στη διστακτικότητα που επικρατεί εξαιτίας της αστάθειας που έχει φέρει η πανδημία σε όλα όσα μέχρι προ διετίας γνωρίζαμε.
 
Πού αυξήθηκαν και που μειώθηκαν οι τιμές

Η υψηλότερη αύξηση τιμής (10%) ανά τμ σημειώθηκε στις Σέρρες, με αποτέλεσμα να αγγίζει τα 5 ευρώ. Κατά 9% αυξήθηκε η  μέση τιμή στην Καστοριά, με το τμ να διαμορφώνεται στα 5 ευρώ. Άνοδο 7% κατέγραψε η τιμή ανά τμ στην Φλώρινα, φτάνοντας τα 5 ευρώ. Στην Ξάνθη η μέση τιμή του τμ είναι στα 6 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4%.
Στον αντίποδα βρίσκεται η Ορεστιάδα όπου καταγράφηκε μείωση της τιμής του τμ κατά 9% με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 6,06 ευρώ. Μειώσεις τιμών εντοπίζονται στην Καβάλα (-4% , 6 ευρώ ανά τμ) αλλά και στην Κομοτηνή (-1%, 6,22 ευρώ το τμ).

Οδηγίες προς ενδιαφερόμενους
 
Στο μεταξύ με το κυνήγι της φοιτητικής κατοικίας να είναι σε εξέλιξη, γονείς και φοιτητές θα κληθούν να αναζητήσουν τις κατοικίες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των σπουδαστικών χρόνων που ξεκινούν. Όπως λένε μεσίτες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αναζήτηση. Πιο συγκεκριμένα:

-Η οργάνωση της αναζήτησή είναι απαραίτητη. Καλό είναι ο ενδιαφερόμενος να μην επιλέξει την πρώτη κατοικία που θα δει καθώς μπορεί κατά την αναζήτησή να βρει κάτι πιο κοντά σε αυτό που αρχικά ήθελε.

-Καλό είναι να αποφεύγεται η επιλογή μίσθωσης υπογείων, σοφιτών ή πολύ παλιών κατοικιών.

-Η υπογραφή συμβολαίου με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιο του είναι απαραίτητη. Οι προφορικές συμφωνίες δεν αρκούν.  

-Οι ενδιαφερόμενοι δεν θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε αγγελίες με χαμηλές τιμές ενοικίων, τις οποίες για να τις δει κάποιος απαιτείται προκαταβολή.

-Εάν ο ενδιαφερόμενος απευθυνθεί σε μεσιτικό γραφείο θα πρέπει να προσέχει να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή. Ο εν δυνάμει μισθωτής πρέπει να γνωρίζει ποια θα είναι η αμοιβή του μεσίτη, η οποία θα καταβληθεί μόνο αν νοικιάσει το σπίτι που θα του υποδείξει.

-Πριν προχωρήσει στην υπογραφή συμβολαίου ο μισθωτής θα πρέπει να ενημερωθεί για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, που θα τον  επιβαρύνουν, πέραν του ενοικίου.

-Χρήσιμο είναι να γίνεται έλεγχος της τοποθεσίας του σπιτιού σχετικά με τις παροχές (supermarket, τράπεζες, αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.α.).

-Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή που πηγάζει εκ του νόμου, αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.

-Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.

-Πριν την μετακόμιση ο μισθωτής θα πρέπει να έχει ελέγξει το σπίτι για να διαπιστώσει τυχόν βλάβες και να τις επισημάνει στον ιδιοκτήτη προκειμένου να τις διορθώσει άμεσα.